Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Παραγωγή ενέργειας από μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα! Πείραμα επιβεβαιώνει θεωρία 50 ετών!


Μια θεωρία 50 ετών που ξεκίνησε ως ένα φανταστικό σενάριο σχετικά με το πώς ένας εξωγήινος πολιτισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μαύρη τρύπα για να παράγει ενέργεια επιβεβαιώθηκε πειραματικά για πρώτη φορά σε ένα ερευνητικό εργαστήριο της Γλασκόβης.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Επιστήμονες αναζητούν ένα σήμα 13 δισεκατομμυρίων ετών, από την σκοτεινή εποχή του Σύμπαντος!


Σήμερα, τα αστέρια κυριαρχούν τον νυχτερινό ουρανό. Οταν όμως το σύμπαν ήταν νεογέννητο, δεν περιείχε άστρα. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να ανιχνεύσει, μετρήσει και μελετήσει ένα σήμα από εκείνη την εποχή, που ταξιδεύει ακόμα στο διάστημα, εδώ και 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Αστροφυσικοί, επαλήθευσαν ακόμα μία πρόβλεψη της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάϊν!


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέληξε στην πιο ακριβή μέχρι σήμερα επιβεβαίωση ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, «την καθολικότητα της ελεύθερης πτώσης».

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ο Τιτάνας απομακρύνεται από τον Κρόνο, 100 φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο!


Σύμφωνα με τα γήινα δεδομένα, ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου είναι ένα παράξενο μέρος. Μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή, ο Τιτάνας περιβάλλεται από πυκνή ατμόσφαιρα (στην πραγματικότητα είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα με αξιόλογη ατμόσφαιρα). Ποτάμια και θάλασσες υγρών υδρογονανθράκων όπως μεθάνιο και αιθάνιο καλύπτουν έναν παχύ φλοιό από παγωμένο νερό, ενώ κάτω από αυτόν μπορεί να βρίσκεται ένας υδάτινος ωκεανός που θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει ζωή.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Οι τροχιές των δορυφόρων του Αρη, υποδεικνύουν αρχαίους δακτυλίους του πλανήτη;


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο SETI και το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσαν ότι η μόνη εξήγηση της ασυνήθιστα κεκλιμένης τροχιάς του δορυφόρου του Άρη, του Δείμου, είναι ότι ο πλανήτης είχε δακτυλίους πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ μερικοί από τους πιο ογκώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα έχουν γιγάντιους δακτυλίους και πολλά μεγάλα φεγγάρια, ο Άρης έχει μόνο δύο μικρά, παραμορφωμένα φεγγάρια, τον Φόβο και τον Δείμο. Αν και αυτά τα φεγγάρια είναι πολύ μικρά, οι περίεργες τροχιές τους κρύβουν σημαντικά μυστικά για το παρελθόν τους.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Proxima: Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη πλανήτη στο μέγεθος της Γης, γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας.


Η ύπαρξη ενός πλανήτη στο μέγεθος της Γης γύρω από το πλησιέστερο αστέρι στον Ήλιο, τον Εγγύτατο (Proxima Centauri), τελικά επιβεβαιώθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE). Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Astronomy & Astrophysics, αποκαλύπτουν ότι ο εν λόγω πλανήτης, ο Proxima b, έχει μάζα 1,17 φορές την μάζα της Γης και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του, γύρω από το οποίο περιστρέφεται σε 11,2 ημέρες.