Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Μέσω... Κύπρου η μελέτη των πετρωμάτων του Αρη!

Διεθνής ομάδα ειδικών μαζί με Κύπριους επιστήμονες συζήτησαν την Παρασκευή 27/11/2020 για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά την συστηματική δοκιμή διαστημικού εξοπλισμού στην Κύπρο προτού αυτός αποσταλεί στον Άρη για την μέτρηση της ηλικίας των βράχων του.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Το σύμπαν συνεχίζει να εκπλήσσει! Δέκα φορές περισσότεροι υπέρλαμπροι γαλαξίες, από τις θεωρητικές προβλέψεις!

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το SRON Netherlands Institute for Space Research παρατήρησε ότι υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι φωτεινοί γαλαξίες στο υπέρυθρο φως, από ότι η ακτινοβολία των άστρων μπορεί να παράγει σύμφωνα με τα μοντέλα. Εάν η παρατήρηση είναι σωστή, σημαίνει ότι μόνο τα αστέρια δεν μπορούν να εξηγήσουν τη φωτεινότητα των πιο λαμπρών γαλαξιών στο υπέρυθρο φάσμα. Η εργασία δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση του Astronomy & Astrophysics.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ανακάλυψη δύο θερμών εξωπλανητών, γύρω από ψυχρά άστρα - νάνους.

Χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, οι αστρονόμοι εντόπισαν δύο νέους ζεστούς εξωγήινους κόσμους σε τροχιά γύρω από άστρα - νάνους τύπου Μ. Οι νέοι εξωπλανήτες, που ονομάζονται TOI 122b και TOI 237b, είναι περίπου 2,7 και 1,4 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη αντίστοιχα και θερμότεροι από τον πλανήτη μας. 

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

K2-141: Υπερηχητικοί άνεμοι, βροχή βράχων και ωκεανοί μάγματος σε βραχώδη εξωπλανήτη!

Μεταξύ των πιο ακραίων πλανητών που ανακαλύφθηκαν πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα είναι οι λεγόμενοι πλανήτες λάβας. Πρόκειται για κόσμους τόσο κοντά στο αστέρι τους, ώστε να είναι τόσο ζεστοί που ορισμένες περιοχές τους είναι πιθανώς ωκεανοί λιωμένης λάβας.