Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Μέσω... Κύπρου η μελέτη των πετρωμάτων του Αρη!

Διεθνής ομάδα ειδικών μαζί με Κύπριους επιστήμονες συζήτησαν την Παρασκευή 27/11/2020 για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά την συστηματική δοκιμή διαστημικού εξοπλισμού στην Κύπρο προτού αυτός αποσταλεί στον Άρη για την μέτρηση της ηλικίας των βράχων του.

Αστρονόμοι και γεωλόγοι έφτασαν στην Κύπρο νωρίτερα τον Νοέμβριο του 2020 για να δοκιμάσουν μέρος του εξοπλισμού στο όρος Τρόοδος, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει γεωλογικές ομοιότητες με τον κόκκινο πλανήτη.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνεργασία ξεκίνησε με μια πρώτη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και το Κρατικό Τμήμα Γεωλογικών Ερευνών. Κατά την συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι στόχοι του διεθνούς διαστημικού προγράμματος, οι γεωλογικές ανάγκες και οι καταλληλότερες τοποθεσίες για το πρόγραμμα. Το έργο μέτρησης της ηλικίας των βράχων είναι καινοτόμο, καθώς δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις της ηλικίας των πετρωμάτων του Άρη από τις προηγούμενες αποστολές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, δήλωσε ότι η συνάντηση της Παρασκευής πήγε πολύ καλά με τους Κύπριους επιστήμονες να αναλύουν το τοπίο του νησιού στους ξένους συναδέλφους τους.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος συμμετέχει σε ένα μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για τον Άρη, σε συνεργασία με τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικεφαλής του CSEO Γεώργιος Δανός δήλωσε ότι μέσω του διαστημικού προγράμματος υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά τη μοναδικότητα της γεωλογίας του νησιού, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία διαστημικών αποστολών σε άλλα ουράνια σώματα. Μέσω αυτής της συνεργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και νέα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2020-11-cyprus-rocky-ground-mars.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ορεινό τοπίο στον Αρη. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα μπορούσε να υπάρξει ζωή, βαθιά στο υπέδαφος του Αρη;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: