Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Νέες προσομοιώσεις ρίχνουν φως στην προέλευση των δακτυλίων του Κρόνου!

Μια νέα σειρά προσομοιώσεων με την βοήθεια υπερυπολογιστών φαίνεται να έχει να προσφέρει μια απάντηση στο μυστήριο της προέλευσης των δακτυλίων του Κρόνου — και  δεν είναι παρά μια σύγκρουση στην πρόσφατη ιστορία του ηλιακού συστήματος.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Κ2-18b: πιθανές ενδείξεις ζωής σε μακρινό πλανήτη! Πόσο ενθουσιασμένοι πρέπει να είμαστε;

Δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έδειξαν ότι ένας εξωπλανήτης γύρω από ένα αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα έχει μερικούς από τους χημικούς δείκτες που, στη Γη, σχετίζονται με την ζωή. Αυτές είναι βέβαια ασαφείς ενδείξεις. Πόσο πιθανό είναι αυτός ο εξωπλανήτης να φιλοξενεί πράγματι εξωγήινη ζωή;

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Το λιώσιμο των πάγων πιθανότατα προκάλεσε την κλιματική αλλαγή πριν από 8.000 χρόνια!

Χρησιμοποιώντας γεωλογικά δείγματα από τις εκβολές του ποταμού Υθαν (Ythan) στη Σκωτία, οι επιστήμονες απέδωσαν σε ένα στρώμα πάγου που έλιωσε ως την πιθανή πυροδότηση ενός μεγάλου γεγονότος κλιματικής αλλαγής πριν από 8.000 χρόνια.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η περίπτωση του "μικρού" σύμπαντος, εάν επαληθευτούν οι θεωρίες χορδών και η μη αναγκαιότητα του πρώιμου κοσμικού πληθωρισμού!

Το πιο μακρινό φως που μπορούμε να δούμε είναι το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων (CMB), το οποίο χρειάστηκε γύρω στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς. Αυτό σηματοδοτεί την άκρη του παρατηρήσιμου σύμπαντος και ενώ μπορεί να δείχνει ότι το σύμπαν έχει μια διάμετρο περίπου 27 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, χάρη στην κοσμική διαστολή υπολογίζεται τώρα πιο κοντά στα 46,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο! Όμως το θέμα δεν έχει λήξει, αν και οι περισσότεροι δέχονται επί του παρόντος τις παραπάνω τιμές.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Τελικά, πόσο παλιό και πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν?

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων επιστημόνων το σύμπαν είναι περίπου 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά η έρευνα για τον ακριβέστερο υπολογισμό της ηλικίας του συνεχίζεται. Αυτό που οι περισσότεροι βεβαιώνουν είναι ότι οι συντριπτικές πιθανότητες συγκλίνουν στο να είναι νεώτερο από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.