Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Εξι τρόποι με τους οποίους οι απατεώνες του κυβερνοχώρου, προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην συσκευή σας.

Οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκονται πάντα στην αναζήτηση νέων τρόπων για να εισέλθουν στη συσκευή σας, για να καταγράψουν τις τηλεφωνικές σας κλήσεις, να διαβάσουν τα μηνύματα κειμένου σας, να αποκτήσουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες προς όφελός τους ή και εναντίον σας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να φτάσει στη συσκευή σας.

  1)   Δημόσια Wi-Fi
Δεν είναι όλα τα δίκτυα Wi-Fi ασφαλή και μια δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιείται για να σας παρασύρουν οι κυβερνοαπατεώνες είναι μέσω ασύρματων δικτύων Internet, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλούς δημόσιους χώρους. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ονόματα όπως " Airport Wi-Fi " ή " Coffee Shop" για να σας προσελκύσουν στο δίκτυό τους ανοίγοντας το δρόμο για μια επίθεση στον κυβερνοχώρο. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την παγίδα απενεργοποιώντας το Wi-Fi σε δημόσιους χώρους και αντί αυτού να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας σας για σύντομες συνδέσεις στο διαδίκτυο.
2)   Κρυφά θέματα ευπάθειας Bluetooth
Εάν διαθέτετε ένα smartphone, είναι πιθανό να έχει δυνατότητες Bluetooth για σύνδεση με άλλες συσκευές. Οι ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας έχουν εντοπίσει ευπάθειες σε εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων Android. Αυτό επιτρέπει στους χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια συσκευή χωρίς εσείς να κάνετε κλικ σε κάποιον σύνδεσμο ή χωρίς να κατεβάσετε περιεχόμενο. Μπορείτε να αποφύγετε αυτήν την επίθεση απενεργοποιώντας το Bluetooth σε δημόσιους χώρους.
3)   Ψεύτικες εφαρμογές με κακόβουλο λογισμικό
Οι χάκερ συχνά εξαπλώνουν κακόβουλο λογισμικό σχεδιάζοντας εφαρμογές που μοιάζουν με δημοφιλή δίκτυα κοινωνικών μέσων, παιχνίδια και άλλες εφαρμογές που μεταφορτώνονται συχνά από τους χρήστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι εφαρμογές διαφημίζονται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενθαρρύνοντάς σας να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής που συχνά δεν διακρίνεται από την πραγματική αλλά έχει ενσωματωμένη κακόβουλη κωδικοποίηση στο σχεδιασμό. Μόλις κατεβάσετε την κακόβουλη εφαρμογή, οι χάκερ μπορούν να ελέγξουν το τηλέφωνό σας και να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία ή να "κλειδώσουν" τη συσκευή σας μέχρι να πληρώσετε τα «λύτρα» που σας ζητάνε.
4)   Facebook Messenger App Backdoor
Ακόμα και οι γνήσιες εφαρμογές μπορούν επίσης να είναι επικίνδυνες. Για παράδειγμα οι ερευνητές της ασφάλειας ανακάλυψαν το 2016 μία «χαραμάδα» στο Facebook Messenger. Η τεχνολογία επέτρεπε στους χάκερς να ξεκινήσουν μια επίθεση στον χρήστη μέσω του Messenger, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά του μηνύματα για να τον καθοδηγήσουν σε μία απάτη ή να μιλήσουν στους φίλους και την οικογένειά του για λογαριασμό του. Σύμφωνα με την Facebook το πρόβλημα επιλύθηκε καθώς αποτελούσε ένα bug του προγράμματος, αλλά το θέμα που δημιουργήθηκε είναι ενδεικτικό ότι τα προβλήματα μπορούν να προέλθουν ακόμα και από γνήσιες και ευρύτατα διαδεδομένες εφαρμογές.
5) Barcodes κακόβουλων προϊόντων.
Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να σαρώσουμε barcodes για να πληρώσουμε προϊόντα ή υπηρεσίες με τα τηλέφωνά μας. Ωστόσο, οι κυβερνοαπατεώνες έχουν δημιουργήσει μια σειρά QR κωδικών που τους επιτρέπουν να διεισδύσουν στη συσκευή σας μέσω φωτογραφικών μηχανών ή αισθητήρων. Ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ένα μήνυμα που σας προσφέρει μια καλή προσφορά σε ένα προϊόν ή ένα σχέδιο ηλεκτρονικού ψαρέματος με ένα γραμμωτό κώδικα είναι το μόνο που χρειάζεται για να πληγεί ένα smartphone.
6) Υπότιτλοι σε εφαρμογές ροής
Κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί δημοφιλείς εφαρμογές συνεχούς ροής VLC, Kodi (XMBC), Popcorn-Time ή strem.io θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε επίθεση κατά την παρακολούθηση περιεχομένου. Οι χάκερ δημιουργούν ψεύτικους υπότιτλους, τους οποίους οι χρήστες κατεβάζουν και εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στο τηλέφωνό τους.


Απλά γνωρίζοντας τι κάνουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, έχετε κερδίσει την μισή μάχη για να διασφαλίσετε ότι το τηλέφωνό σας είναι ασφαλές. Παράλληλα, μαζί με την εγκατάσταση μιας προηγμένης εφαρμογής προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό διασφαλίζετε ότι θα βρίσκεστε στην πλευρά των κερδισμένων από την τεχνολογία χρηστών.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:https://www.flickr.com/photos/hivint/36993626493/in/photolist-aJzPVn-8E6EL4-8E6ESi-9gTs3o-ZoiBaZ-jVs4j6-9p4ABh-kN668R-Yn11jr-7cPYf7-LZrqAB-25ggiYT-23fH2ch  [Hivint-Stock-Photos, Security Stock-11466, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)]


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: