Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Μαθήτριες ανέπτυξαν ένα βρώσιμο πλαστικό για την προστασία της θαλάσσιας ζωής!


Σύμφωνα με την Ωκεανογραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς. Το πρόβλημα με όλα αυτά τα πλαστικά, είναι ότι μπορούν να παραμείνουν στους ωκεανούς για πάρα πολλά χρόνια και να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή. Τρεις μαθήτριες από το Colonia Middle School της Colonia, New Jersey – η Jenna Persaud, η Avery Allard και η Laila Rivera - ήθελαν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με επιστημονικό τρόπο. Η εργασία τους με τίτλο "Η Μηχανική ενός Βιοαποδομήσιμου και Βρώσιμου Υλικού για μείωση του ποσοστού του πλαστικού στους ωκεανούς", τις οδήγησε να αποκτήσουν το βραβείο Lemelson Early Inventor για λογαριασμό του σχολείου τους.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής επιβράδυνσης;


Στις 22 Ιουνίου 1927, ο διάσημος αεροπόρος Charles Lindbergh, ένα μόλις μήνα μετά την πρώτη υπερατλαντική του πτήση, επισκέφθηκε και δείπνησε με τον Orville Wright, τον ακόμα εν ζωή εκ των δύο αδελφών Wright, των πρώτων αεροπόρων της ιστορίας. Σαράντα δύο χρόνια αργότερα, στις 16 Ιουλίου 1969, όταν ζητήθηκε από τον αστροναύτη Neil Armstrong να προσκαλέσει κάποιον να παρακολουθήσει από το διαστημικό κέντρο την εκτόξευση του πυραύλου που έμελε να τον στείλει στην Σελήνη και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στον δορυφόρο της Γης, εκείνος επέλεξε τον Charles Lindbergh.
Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα της ταχύτητας των τεχνολογικών εξελίξεων τον 20ο αιώνα. Ένας άνθρωπος, ήταν ο ζωντανός συνδετικός κρίκος μεταξύ των πρώτων αεροπορικών πτήσεων έως το ταξίδι σε έναν άλλον κόσμο.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυξάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα; Μια "αιρετική" ιδέα!


Μία ιδέα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατική με την τρέχουσα αντίληψη που έχουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Sustainability. Συγγραφείς του σχετικού άρθρου είναι ο Jackson, R. B. επικεφαλής της έδρας του τμήματος Γαιοεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Stanford και οι συνεργάτες του.
Η επίτευξη του στόχου που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω από 1,5-2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του 21ου αιώνα, απαιτεί προσπάθειες που ξεπερνούν κατά πολύ απλά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, υποστηρίζουν ο Τζάκσον και οι συνεργάτες του στο άρθρο. Οι συγγραφείς προτείνουν μια κάπως «αιρετική» προσέγγιση: την μετατροπή του μεθανίου (CH4) της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κάτι που όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε να γίνει με ανεκτό κόστος και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε βάθος χρόνου.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η μανία του FORTNITE. Μια νέα πρόκληση για τους γονείς!


Στους ρυθμούς του Fortnite κινείται εδώ και κάποιους μήνες ο κόσμος των video game σε όλο τον πλανήτη. Και μπορεί το μεγάλο κοινό του, να είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά δεν είναι λίγοι και οι ενήλικες που έχουν παρασυρθεί από τη νέα μόδα στο χώρο των video game.