Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ανακαλύφθηκαν 30 κομήτες, σε σχηματιζόμενο πλανητικό σύστημα γύρω από ένα νεαρό αστέρι!

Τα τελευταία 30 χρόνια, το αστέρι β Pictoris έχει γοητεύσει τους αστρονόμους επειδή τους δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ένα πλανητικό σύστημα στη διαδικασία του σχηματισμού του. Αποτελείται από τουλάχιστον δύο νεαρούς πλανήτες και περιέχει επίσης κομήτες, η ύπαρξη των οποίων είχε εντοπισθεί ήδη από το 1987. Αυτοί ήταν οι πρώτοι κομήτες που παρατηρήθηκαν ποτέ γύρω από ένα αστέρι εκτός από τον ήλιο.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Η αργή, ανάδρομη περιστροφή της Αφροδίτης, ίσως οφείλεται στην πυκνή της ατμόσφαιρα!

Αν δεν υπήρχε η παχιά, ταχέως κινούμενη ατμόσφαιρα στην Αφροδίτη, ο αδελφός πλανήτης της Γης πιθανότατα δεν θα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονά του, παρά μόνο μία φορά το έτος του! Η Αφροδίτη θα ήταν κλειδωμένη στη θέση της, πάντα στραμμένη προς τον ήλιο με τον τρόπο που η ίδια πλευρά του φεγγαριού βλέπει πάντα τη Γη.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Τα έξυπνα ρούχα μπορεί να γίνουν εφικτά, χάρη σε ένα νέο υλικό τρισδιάστατης εκτύπωσης!

Στο μέλλον, τα έξυπνα ρούχα θα μπορούν να ελέγχουν και να μας ενημερώνουν για τη στάση του σώματός μας, να επικοινωνούν με smartphone και να διαχειρίζονται τη θερμοκρασία μας. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιστήμονες να βρουν έναν τρόπο να εκτυπώνουν οικονομικά και αποτελεσματικά, περίπλοκα, εύκαμπτα και ανθεκτικά κυκλώματα σε μια ποικιλία υφασμάτων.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Οι αστρονόμοι μελετούν τις ακραίες κλιματικές συνθήκες γιγαντιαίων θερμών εξωπλανητών, για την καλύτερη κατανόηση και των υπόλοιπων πλανητικών ατμοσφαιρών.

Μια μοναδική κατηγορία εξαιρετικά καυτών γιγαντιαίων εξωπλανητών, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των οι αστρονόμων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA. Αυτοί οι υπερμεγέθεις κόσμοι στο μέγεθος του Δία είναι τόσο ‘επικίνδυνα’ κοντά στο αστέρι τους που ψήνονται σε θερμοκρασίες πάνω από 3.000 βαθμούς Φαρενάιτ. Είναι αρκετά θερμοί ώστε να εξατμίζονται τα περισσότερα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του τιτανίου.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Το Hubble ανίχνευσε το πιο μακρυνό μεμονωμένο αστέρι στο Σύμπαν, στην απόσταση των 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός!

Χάρη σε μια εύνοια της τύχης, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα μόνο αστέρι στα όρια του παρατηρήσιμου Σύμπαντος. Αυτή είναι η πιο μακρινή ανίχνευση ενός αστεριού που έγινε ποτέ. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις 30/3/2022 στο περιοδικό Nature.