Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ανακαλύφθηκαν 30 κομήτες, σε σχηματιζόμενο πλανητικό σύστημα γύρω από ένα νεαρό αστέρι!

Τα τελευταία 30 χρόνια, το αστέρι β Pictoris έχει γοητεύσει τους αστρονόμους επειδή τους δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ένα πλανητικό σύστημα στη διαδικασία του σχηματισμού του. Αποτελείται από τουλάχιστον δύο νεαρούς πλανήτες και περιέχει επίσης κομήτες, η ύπαρξη των οποίων είχε εντοπισθεί ήδη από το 1987. Αυτοί ήταν οι πρώτοι κομήτες που παρατηρήθηκαν ποτέ γύρω από ένα αστέρι εκτός από τον ήλιο.

Το β Pictoris (ή β Pic) είναι το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό Pictor, του Νοτίου Ημισφαιρίου. Βρίσκεται 63,4 έτη φωτός από το Ηλιακό Σύστημα και έχει 1,75 φορές την μάζα και 8,7 φορές την φωτεινότητα του Ήλιου. Το σύστημα β Pictoris είναι πολύ νέο, ηλικίας μόλις 20 έως 26 εκατομμυρίων ετών και ουσιαστικά βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας του. Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) έχει εντοπίσει την παρουσία δύο πλανητών, του β Pictoris b και του β Pictoris c, μέσω απευθείας παρατήρησης. Και οι δύο πλανήτες περιφέρονται στο επίπεδο του πρωτοπλανητικού δίσκου αερίων και συντριμμιών που περιβάλλει το αστέρι. Ο β Pictoris c είναι επί του παρόντος ο πλησιέστερος εξωηλιακός πλανήτης στο αστέρι του που έχει φωτογραφηθεί ποτέ: ο παρατηρούμενος διαχωρισμός είναι περίπου ο ίδιος με την απόσταση μεταξύ της ζώνης των αστεροειδών και του Ήλιου.

Τώρα, μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alain Lecavelier des Etangs, ερευνητή στο Institut d'Astrophysique de Paris (CNRS/Sorbonne Université), ανακάλυψε 30 τέτοιους εξωκομήτες και προσδιόρισε το μέγεθος των πυρήνων τους, οι οποίοι ποικίλλουν μεταξύ 3 και 14 χιλιομέτρων σε διάμετρο. Οι επιστήμονες ήταν επίσης σε θέση να υπολογίσουν την κατανομή μεγέθους των αντικειμένων, δηλαδή την αναλογία των μικρών κομητών προς τους μεγάλους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κατανομή αυτή έχει μετρηθεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος και είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτή των κομητών που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο. Δείχνει ότι, ακριβώς όπως οι κομήτες του ηλιακού συστήματος, οι εξωκομήτες του β Pictoris διαμορφώθηκαν από μια σειρά από συγκρούσεις και διασπάσεις.

Αυτό το έργο ρίχνει νέο φως στην προέλευση και την εξέλιξη των κομητών στα πλανητικά συστήματα. Δεδομένου ότι ένα μέρος του νερού της Γης πιθανότατα προέρχεται από κομήτες, οι επιστήμονες επιδιώκουν να κατανοήσουν την επίδρασή τους στα χαρακτηριστικά των πλανητών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports στις 28 Απριλίου 2022 και είναι το αποτέλεσμα 156 ημερών παρατήρησης του συστήματος β Pictoris χρησιμοποιώντας το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA. Άλλες επικείμενες παρατηρήσεις, ιδίως με τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb, θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα στο μέλλον.

ΠΗΓΗ:

https://phys.org/news/2022-04-discovery-exocomets-young-planetary.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

https://en.wikipedia.org/wiki/Beta_Pictoris

ΕΙΚΟΝΑ: Διαδικασίες σχηματισμού πλανητών, συμπεριλαμβανομένων των εξωκομητών, γύρω από το β Pictoris (καλλιτεχνική απόδοση της NASA). Credit: NASA/FUSE/Lynette Cook.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αστρονόμοι μελετούν τις ακραίες κλιματικές συνθήκες γιγαντιαίων θερμών εξωπλανητών, γιατην καλύτερη κατανόηση και των υπόλοιπων πλανητικών ατμοσφαιρών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: