Σελίδες

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Η αργή, ανάδρομη περιστροφή της Αφροδίτης, ίσως οφείλεται στην πυκνή της ατμόσφαιρα!

Αν δεν υπήρχε η παχιά, ταχέως κινούμενη ατμόσφαιρα στην Αφροδίτη, ο αδελφός πλανήτης της Γης πιθανότατα δεν θα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονά του, παρά μόνο μία φορά το έτος του! Η Αφροδίτη θα ήταν κλειδωμένη στη θέση της, πάντα στραμμένη προς τον ήλιο με τον τρόπο που η ίδια πλευρά του φεγγαριού βλέπει πάντα τη Γη.

Η βαρύτητα ενός μεγάλου αντικειμένου στο διάστημα (όπως ο Ήλιος) μπορεί να εμποδίσει ένα μικρότερο αντικείμενο να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, ένα φαινόμενο που ονομάζεται παλιρροϊκό κλείδωμα. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει στην Αφροδίτη, όμως ένας επιστήμονας του UC Riverside υποστηρίζει ότι η ατμόσφαιρά της πρέπει να είναι πιο σημαντικός παράγοντας στην κίνησή της από ότι στους άλλους βραχώδεις πλανήτες. Αυτή η μελέτη, καθώς και οι περιγραφή της Αφροδίτης ως μερικώς παλιρροϊκά κλειδωμένου πλανήτη, δημοσιεύτηκαν στις 20 Απριλίου 2022 σε άρθρο του Nature Astronomy.

«Σκεφτόμαστε την ατμόσφαιρα ως ένα λεπτό, σχεδόν ξεχωριστό στρώμα πάνω από την επιφάνεια ενός πλανήτη που έχει ελάχιστη αλληλεπίδραση με την τεράστια συμπαγή μάζα του υπόλοιπου πλανήτη», δήλωσε ο Stephen Kane, αστροφυσικός του UCR και κύριος συγγραφέας της εργασίας. «Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μας δείχνει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του πλανήτη που επηρεάζει τα πάντα, ακόμη και το πόσο γρήγορα περιστρέφεται».

Η Αφροδίτη χρειάζεται 243 γήινες ημέρες για να περιστραφεί μία φορά γύρω από τον άξονά της, ενώ χρειάζεται 225 γήινες ημέρες για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο! Με άλλα λόγια, το ημερονύκτιο διαρκεί περισσότερο από το έτος, με συνέπεια από την επιφάνειά της να φαίνεται ο Ήλιος να «ανατέλλει» από την δύση! Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται η τάση ήταν αυτές οι δύο διάρκειες να εξισωθούν.

Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης κυκλοφορεί γύρω από τον πλανήτη κάθε τέσσερις ημέρες. Οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι αναγκάζουν τα πυκνά αέρια της ατμόσφαιρας να σέρνονται στην επιφάνεια του πλανήτη, επιβραδύνοντας μεν την περιστροφή του αλλά παράλληλα μετριάζουν κάπως την επίδραση της βαρύτητας του ήλιου.

Η αργή περιστροφή με τη σειρά της έχει δραματικές συνέπειες για το ακαραίο κλίμα της Αφροδίτης, με μέσες θερμοκρασίες έως και 900 βαθμούς Φαρενάιτ—αρκετά υψηλές για να λιώσει ο μόλυβδος. «Το να στέκεσαι στην επιφάνεια της Αφροδίτης θα ήταν σαν να στέκεσαι στον πυθμένα ενός πολύ ζεστού ωκεανού. Δεν θα μπορούσες να αναπνεύσεις μέσα σε αυτόν», αναφέρει ο Kane. Μία αιτία για την απίστευτη ζέστη, είναι ότι σχεδόν όλη η ενέργεια του ήλιου απορροφάται από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, χωρίς να φτάνει ποτέ στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα rover με ηλιακούς συλλέκτες όπως αυτό που έστειλε η NASA στον Άρη δεν θα λειτουργούσε. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης εμποδίζει επίσης την ενέργεια του ήλιου να ανακλαστεί από τον πλανήτη πίσω στο διάστημα, εμποδίζοντας την ψύξη ή τη διατήρηση υγρού νερού στην επιφάνειά του, μια κατάσταση γνωστή ως φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν είναι σαφές εάν το μερικώς παλιρροϊκό κλείδωμα συμβάλλει σε αυτήν την κατάσταση του θερμοκηπίου, μια κατάσταση που τελικά καθιστά έναν πλανήτη μη κατοικήσιμο από τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Οι περισσότεροι από τους βραχώδεις πλανήτες που έχουν εντοπισθεί και είναι πιθανό να παρατηρηθούν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε πρόσφατα είναι πολύ κοντά στα αστέρια τους, ακόμη πιο κοντά από ό,τι η Αφροδίτη στον ήλιο. Ως εκ τούτου, είναι επίσης πιθανό να είναι παλιρροιακά κλειδωμένοι. «Η Αφροδίτη είναι η ευκαιρία μας να αναπτύξουμε σωστά μοντέλα, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε τα επιφανειακά περιβάλλοντα και αυτών των πλανητών», είπε ο Kane. «Δεν κάνουμε καλή δουλειά αυτή τη στιγμή, γιατί χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον μοντέλα τύπου Γης για να ερμηνεύσουμε τις ιδιότητες των εξωπλανητών. Η Αφροδίτη είναι τόσο κοντά, τόσο όμοια μα και τόσο διαφορετική και αξίζει να την λάβουμε υπόψη». Η μελέτη των παραγόντων που συνέβαλαν στην κατάσταση θερμοκηπίου στην Αφροδίτη, τον πλησιέστερο πλανητικό γείτονα της Γης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των μοντέλων για το γήινο κλίμα. «Τελικά, το κίνητρό μου στη μελέτη της Αφροδίτης είναι για να κατανοήσω καλύτερα τη Γη», έγραψε ο Kane.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-04-venus-rotates-slowly-sun-powerful.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Επεξεργασμένη φωτογραφία της Αφροδίτης στο ορατό και υπεριώδες μήκος κύματος. Στην σκοτεινή πλευρά, φαίνονται τα θερμά αέρια που τυλίγουν τον πλανήτη. Credit: KevinGill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι αστρονόμοιμελετούν τις ακραίες κλιματικές συνθήκες γιγαντιαίων θερμών εξωπλανητών, για την καλύτερη κατανόηση και των υπόλοιπων πλανητικών ατμοσφαιρών.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ραγισμένη και κινείται σαν πάγος που επιπλέει στον ωκεανό - πιθανά λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: