Σελίδες

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Τα πλανητικά συστήματα φαίνεται να κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις τάξεις, ανάλογα με την αρχιτεκτονική τους!

Το ηλιακό μας σύστημα, φαίνεται να ακολουθεί μία τάξη: οι μικρότεροι βραχώδεις πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, βρίσκονται σε τροχιά σχετικά κοντά στο άστρο μας. Οι μεγάλοι γίγαντες αερίου και πάγου, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, από την άλλη, κινούνται σε μακρινές τροχιές γύρω από τον ήλιο. Σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Βέρνης και της Γενεύης και το National Center of Competence in Research (NCCR) PlanetS δείχνουν ότι το πλανητικό μας σύστημα είναι αρκετά μοναδικό από αυτή την άποψη.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Υδρατμοί στην ατμόσφαιρα και παγωμένο νερό στην επιφάνεια του δορυφόρου του Δία, Γανυμήδη!

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης υδρατμών στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Δία, Γανυμήδη - του μεγαλύτερου δορυφόρου του ηλιακού συστήματος. Το παγωμένο νερό στην επιφάνεια του Γανυμήδη εξατμίζεται, περνώντας κατευθείαν από την στερεή στην αέρια φάση.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Αλλα 12 φεγγάρια ανακαλύφθηκαν γύρω από τον πλανήτη Δία, ανεβάζοντας το σύνολο των δορυφόρων του στους 92!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον πλανήτη Δία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του σε 92. Είναι οι περισσότεροι δορυφόροι γύρω από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Κρόνος, που βρισκόταν στην πρώτη θέση μέχρι πρόσφατα, έρχεται αμέσως δεύτερος με 83 επιβεβαιωμένα φεγγάρια.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Το Hubble κατέγραψε μια νέα εκπληκτικά καθαρή εικόνα του Κρόνου, που δεν φαίνεται καν αληθινή!

Το Hubble απαθανάτισε μια νέα εικόνα του Κρόνου που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι αληθινή. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από την NASA πρόσφατα, είναι τόσο καθαρή που κάνει τον πλανήτη να φαίνεται ότι απλώς επιπλέει στο διάστημα.