Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον πλανήτη Δία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του σε 92. Είναι οι περισσότεροι δορυφόροι γύρω από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Κρόνος, που βρισκόταν στην πρώτη θέση μέχρι πρόσφατα, έρχεται αμέσως δεύτερος με 83 επιβεβαιωμένα φεγγάρια.
Οι νέοι δορυφόροι του Δία προστέθηκαν πρόσφατα σε μια λίστα που τηρεί το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
Ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια στη Χαβάη και τη Χιλή το 2021 και το 2022 και οι τροχιές τους επιβεβαιώθηκαν με επακόλουθες παρατηρήσεις. Αυτά τα ουράνια σώματα κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 έως 3 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν να απεικονίσουν ένα από αυτά από κοντά στο εγγύς μέλλον για να προσδιορίσουν την προέλευσή τους.
Τον Απρίλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα στείλει ένα διαστημικό σκάφος στον Δία για να μελετήσει τον πλανήτη και μερικά από τα μεγαλύτερα, παγωμένα φεγγάρια του. Τον επόμενο χρόνο, η NASA θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος Europa Clipper για να εξερευνήσει τον ομώνυμο δορυφόρο του Δία, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του.
Ο Δίας και ο Κρόνος είναι περιτριγυρισμένοι με πολλούς μικρούς δορυφόρους, που πιστεύεται ότι είναι θραύσματα μεγαλύτερων δορυφόρων που συγκρούστηκαν μεταξύ τους ή με κομήτες και αστεροειδείς. Το ίδιο ισχύει και για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αλλά είναι τόσο απομακρυσμένοι που κάνει τον εντοπισμό των δορυφόρων τόσο μικρού μεγέθους ακόμα πιο δύσκολο.
Για την ιστορία, ο Ουρανός έχει 27 επιβεβαιωμένα φεγγάρια, ο Ποσειδώνας 14, ο Άρης δύο και η Γη ένα. Η Αφροδίτη και ο Ερμής δεν έχει διαπιστωθεί έως σήμερα να έχουν έστω έναν δορυφόρο έστω και μικρού μεγέθους. Τα φεγγάρια του Δία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δεν έχουν ακόμη ονομαστεί, αν και όπως συνηθίζεται μόνο τα μισά από αυτά είναι αρκετά μεγάλα - τουλάχιστον 1 μίλι (1,5 χιλιόμετρο) - για να δικαιολογήσουν ένα όνομα.
ΕΙΚΟΝΑ: Φωτογραφία του πλανήτη Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Στα αριστερά, ο δορυφόρος του Ευρώπη. Credit: NASA, ESA, STScI, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL team. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Hubble κατέγραψε μια νέα εκπληκτικά καθαρή εικόνα του Κρόνου, που δεν φαίνεται καν αληθινή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου