Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Το Hubble κατέγραψε μια νέα εκπληκτικά καθαρή εικόνα του Κρόνου, που δεν φαίνεται καν αληθινή!

Το Hubble απαθανάτισε μια νέα εικόνα του Κρόνου που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι αληθινή. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από την NASA πρόσφατα, είναι τόσο καθαρή που κάνει τον πλανήτη να φαίνεται ότι απλώς επιπλέει στο διάστημα.

Αυτή η εικόνα του πλανήτη με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του, τραβήχτηκε όταν ο Κρόνος βρισκόταν όσο το δυνατό πιο κοντά στη Γη, περίπου 1,36 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, στις 20 Ιουνίου 2019. Η φωτογραφία τραβήχτηκε με την κάμερα ευρέως πεδίου (WFC3.) του Hubble. Δείχνει τόσο έντεχνη χωρίς καμία άλλη επεξεργασία  θα μπορούσε να αποτελέσει αφίσα στον τοίχο ενός λάτρη του διαστήματος. Ομως είναι κάτι περισσότερο από μια απλά όμορφη εικόνα: έχει μεγάλη επιστημονική αξία.

Η φωτογραφία είναι μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL.) Ο στόχος του OPAL είναι να συγκεντρώσει εικόνες των αέριων γιγάντων πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος, για να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την ατμόσφαιρά τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι η δεύτερη εικόνα του Κρόνου ως μέρος του προγράμματος OPAL. Ο Κρόνος δείχνει πάντα τόσο ήρεμος. Αλλά μια πιο προσεκτική μελέτη αποκαλύπτει πολλά που συμβαίνουν εκεί.

Όταν σκεφτόμαστε τις καταιγίδες και τους γίγαντες αερίων, συνήθως σκεφτόμαστε τον Δία, με τις οριζόντιες ζώνες καταιγίδων του, και φυσικά, τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Αλλά ο Κρόνος είναι επίσης ένας πολύ δραστήριος και θυελλώδης πλανήτης. Χάρη στο πρόγραμμα OPAL, γνωρίζουμε ότι μια μεγάλη εξαγωνική καταιγίδα στη βόρεια πολική περιοχή του πλανήτη που μαίνεται χρόνια τείνει πλέον να εξαφανιστεί. Το διαστημόπλοιο Voyager 1 ήταν το πρώτο που εντόπισε αυτό το χαρακτηριστικό το 1981. Το Cassini εντόπισε την εξαγωνική καταιγίδα στον βόρειο πόλο του Κρόνου το 2018 και ήταν ακόμα εκεί. Πολλές μικρότερες καταιγίδες έρχονται και παρέρχονται συχνά. Υπάρχουν επίσης ανεπαίσθητες αλλαγές στις ζώνες καταιγίδων του πλανήτη, οι οποίες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από σύννεφα παγωμένης αμμωνίας.

Για τους περισσότερους όμως, αυτή η νέα εικόνα του Hubble του Κρόνου είναι απλά όμορφη. Ακόμα κι αν δεν ξέραμε τίποτα για τον Κρόνο, η ομορφιά του θα μας προσέλκυε. Η NASA δημοσίευσε επίσης ένα time-lapse βίντεο με εικόνες του Κρόνου από το Hubble. Δείχνει τα μεγαλύτερα από τα πάνω από 80 φεγγάρια του Κρόνου, καθώς περιφέρονται γύρω από τον αέριο γίγαντα. Αποτελείται από 33 ξεχωριστές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 19 και 20 Ιουνίου 2019  (δείτε το βίντεο εδώ).

ΠΗΓΗ: https://news.sciandnature.com/2023/02/hubble-just-captured-breathtaking-new.html?fbclid=IwAR3NXiMMKPXvDxYKnV0f6aV9jAc1FBHIdBM0B0X_Q0QCoi_ZCkNXFNM0KTM

ΕΙΚΟΝΑ: Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Hubble, όπως δημοσιεύθηκε από την NASA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η χαρτογράφηση του Τιτάνα αποκαλύπτει εκπληκτικές ομοιότητες με την Γη!

Ο Κρόνος χάνει τους εντυπωσιακούς του δακτυλίους, ταχύτερα από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: