Σελίδες

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα "κλειδί" για την κατανόηση του μηχανισμού σχηματισμού των μυστηριωδών «υπερ-Γαιών» και "μίνι-Ποσειδώνων".

Μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιέγης και του CSIC (Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο) - χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA - παρουσιάζει την ανίχνευση ενός συστήματος δύο πλανητών ελαφρώς μεγαλύτερων από τη Γη που περιστρέφονται γύρω από ένα ψυχρό αστέρι σε έναν συγχρονισμένο χορό. Με το όνομα TOI-2096, το σύστημα βρίσκεται 150 έτη φωτός από τη Γη.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

LP 791-18 d: ένας κόσμος στο μέγεθος της Γης, καλυμμένος με ηφαίστεια!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης, που πιθανότατα είναι καλυμμένος με ηφαίστεια. Ο πλανήτης που ονομάζεται LP 791-18 d θα μπορούσε να έχει ηφαιστειακές εκρήξεις τόσο συχνά όσο ο δορυφόρος του Δία Ιώ, το πιο ηφαιστειακά ενεργό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

TOI 5205b: ένας ασυνήθιστα μεγάλος πλανήτης, γύρω από έναν κόκκινο νάνο!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν ασυνήθιστα μεγάλο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 280 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με το CNN, το τεράστιο μέγεθος του πρόσφατα ανακαλυφθέντος πλανήτη, που ονομάζεται TOI 5205b, οδήγησε τους ερευνητές να τον χαρακτηρίσουν ως «απαγορευμένο πλανήτη».

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου, προκύπτει πολύ μικρότερη από ότι πίστευαν οι επιστήμονες σύμφωνα με νέα μελέτη!

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον φυσικό Sascha Kempf του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο έδωσε τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι τώρα, ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι εξαιρετικά νέοι - απαντώντας σε μια ερώτηση που απασχολούσε τους επιστήμονες για περισσότερο από έναν αιώνα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου στο περιοδικό Science Advances, προσδιορίζει την ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου όχι μεγαλύτερη από 400 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό κάνει τους δακτυλίους πολύ νεότερους από τον ίδιο τον Κρόνο, ο οποίος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

WASP-131b: ο παράξενος εξωπλανήτης που παραβιάζει τους κανόνες των τροχιών!

Στο ηλιακό μας σύστημα, οι πλανητικές τροχιές βρίσκονται όλες λίγο – πολύ στο ίδιο  επίπεδο. Τα τροχιακά τους επίπεδα ποικίλλουν κατά ελάχιστες μοίρες, αλλά όλοι οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από το άστρο μας προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό το αμετάβλητο επίπεδο, έχει κλίση σχεδόν ίδια το επίπεδο περιστροφής του ήλιου. Τα περισσότερα πλανητικά συστήματα έχουν παρόμοια διάταξη, όπου οι πλανητικές τροχιές και το επίπεδο αστρικής περιστροφής είναι κατά προσέγγιση ευθυγραμμισμένα, αλλά μερικοί εξωπλανήτες αψηφούν αυτήν την τάση χωρίς να είναι σαφές το γιατί.

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Μία νέα θεωρία εξηγεί γιατί το Ηλιακό Σύστημα έχει επιβιώσει, παρότι θα έπρεπε να είχε διαλυθεί μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια!

Μια τριάδα αστροφυσικών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ανέπτυξε μια νέα θεωρία με σκοπό να βοηθήσει στην περιγραφή της σταθερότητας του ηλιακού μας συστήματος. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review X, οι Federico Mogavero, Nam Hoang και Jacques Laskar, περιγράφουν τη θεωρία τους και τι πιστεύουν για τη φύση του ηλιακού συστήματος.