Σελίδες

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

TOI 5205b: ένας ασυνήθιστα μεγάλος πλανήτης, γύρω από έναν κόκκινο νάνο!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν ασυνήθιστα μεγάλο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 280 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με το CNN, το τεράστιο μέγεθος του πρόσφατα ανακαλυφθέντος πλανήτη, που ονομάζεται TOI 5205b, οδήγησε τους ερευνητές να τον χαρακτηρίσουν ως «απαγορευμένο πλανήτη».

Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα. Ο πλανήτης TOI 5205b ανακαλύφθηκε με την χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS της NASA. Το κυνήγι πλανητών με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο ξεκίνησε το 2018 και βασίζεται στην λεπτομερή εξέταση του φωτός των πιο κοντινών και πιο φωτεινών αστεριών, που μειώνεται ελάχιστα όταν κάποιος πλανήτης περνά μπροστά από αυτά. Χάρη στην ευαισθησία του στην ανίχνευση της ελάχιστης αυτής μείωσης της φωτεινότητας των άστρων, το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS έχει εντοπίσει χιλιάδες δυνητικούς πλανήτες.

Η ανακάλυψη του «απαγορευμένου πλανήτη», έγινε κατά την μελέτη της φωτεινότητας ενός κόκκινου νάνου αστέρα που ονομάζεται TOI-5205, με μέγεθος και μάζα περίπου το 40% του Ήλιου και με επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 3.127οC. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου στο The Astronomical Journаl, ο πλανήτης TOI 5205b είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη.

«Ο αστέρας, ο TOI-5205 είναι μόλις τέσσερις φορές το μέγεθος του Δία. Παρόλα αυτά, κατάφερε να σχηματίσει έναν πλανήτη παρόμοιο σε μέγεθος με τον Δία. Αυτό είναι αρκετά εκπληκτικό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Shubhаm Kanodiа, ένας μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Cаrnegie Inѕtitutioп for Sсienсe.

Για ευκολία σύγκρισης, οι ερευνητές συνέκριναν τον πλανήτη με ένα μπιζέλι που περιστρέφεται γύρω από ένα λάιμ. Συγκριτικά, ο Δίας, με το μέγεθος του TOI 5205b συγκρίνεται με ένα μπιζέλι που περιστρέφεται γύρω από ένα γκρέιπφριτ (που αντιπροσωπεύει τον Ήλιο). Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης TOI 5205b είναι ασυνήθιστα μεγάλος σε σχέση με το άστρο του.

Ο Kanodiа προσθέτει ότι η ύπαρξη του TOI-5205b διευρύνει αυτά που γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με το πώς γεννιούνται οι πλανήτες. «Με βάση την κατανόησή μας για το σχηματισμό πλανητών, ο TOI-5205b δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ως εκ τούτου, θεωρείται απαγορευμένος πλανήτης, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί βρίσκεται εκτός των ορίων των γνώσεών μας», είπε. Προχωρώντας παραπέρα, οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να διερευνήσουν τον πλανήτη ώστε να δουν αν έχει ατμόσφαιρα και να μάθουν περισσότερα για το πώς εξελίχτηκε.

ΠΗΓΗ: https://doc-bao.com/22923

ΕΙΚΟΝΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WASP-131b: ο παράξενος εξωπλανήτης που παραβιάζει τους κανόνες των τροχιών!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: