Σελίδες

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκαν δύο πλανητικά συστήματα γύρω από άστρα παρόμοια του Ηλιου μας!

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics ανακοινώνει την ανακάλυψη δύο νέων πλανητικών συστημάτων σε τροχιά γύρω από αστέρια παρόμοια με τον ήλιο μας, γνωστά και ως ηλιακά ανάλογα. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Eder Martioli, ερευνητής στο Laboratório Nacional de Astrofísica (LNA/MCTI) και συνεργάτης ερευνητής στο Institut d'astrophysique de Paris (IAP), και ο Δρ. Guillaume Hébrard, ερευνητής στο Institut d'astrophysique de Paris (IAP).

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ο κομήτης του Χάλεϋ, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής του!

Ο πιο διάσημος και γνωστός από όλους κομήτης ξεκίνησε το ταξίδι του προς την γειτονιά της Γης. Ο κομήτης του Χάλεϋ έφτασε στο Αφήλιο - το πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον ήλιο - στις 8 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του πίσω προς τον ήλιο.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Μια νέα πιθανή εξήγηση για τις διαφορές της ταχύτητας διαστολής του σύμπαντος!

Το σύμπαν διαστέλλεται, αυτό είναι βέβαιο. Το πόσο γρήγορα το κάνει αυτό περιγράφεται από τη λεγόμενη σταθερά Hubble-Lemaitre. Αλλά ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί το πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα αυτή η σταθερά: διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης παρέχουν αντιφατικές τιμές. Αυτή η αποκαλούμενη «απόκλιση του Hubble» δημιουργεί ένα πονοκέφαλο για τους αστρονόμους, καθώς η ακριβής τιμή της είναι θεμελιώδους σημασίας για την κοσμολογική επιστήμη.