Σελίδες

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ο κομήτης του Χάλεϋ, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής του!

Ο πιο διάσημος και γνωστός από όλους κομήτης ξεκίνησε το ταξίδι του προς την γειτονιά της Γης. Ο κομήτης του Χάλεϋ έφτασε στο Αφήλιο - το πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον ήλιο - στις 8 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του πίσω προς τον ήλιο.

Για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια, σύμφωνα με το space.com, η κοσμική χιονόμπαλα άρχισε να αυξάνει την τροχιακή της ταχύτητα, καάτι που σημαίνει ότι άρχισε το ταξίδι της επιστροφής.

Στο αφήλιο, ο κομήτης είχε επιβραδυνθεί σε μόλις 3.273 χιλιόμετρα την ώρα. Στο πιο πρόσφατο περιήλιο του -το πλησιέστερο σημείο του στον ήλιο- ταξίδευε με 195.651 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό συνέβη το 1986.

Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε ταξιδιωτικά σχέδια για να δούμε τον κομήτη με τον καλύτερο τρόπο, θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη. Δεν θα είναι ορατός από την Γη μέχρι τις 19 Ιουνίου 2061, σύμφωνα με το space.com, φτάνοντας στο περιήλιο στις 28 Ιουλίου του ίδιου έτους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι γεννήθηκαν μέσα ή μετά την δεκαετία του ’80, έχουν πολλές πιθανότητες να δουν τον κομήτη.

Η τροχιά του Halley θα ευνοήσει τους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο, αναφέρει η ιστοσελίδα. «Είναι ενδιαφέρον ότι το 2061 είναι η κατοπτρική εικόνα της τελευταίας εμφάνισης του κομήτη τον χειμώνα / αρχές της άνοιξης του 1986», έγραψε το space.com. «Τότε, ο κομήτης ήταν στην αντίθετη πλευρά του ήλιου από ότι η Γη, αλλά στα μέσα του καλοκαιριού του 2061 ο κομήτης θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ήλιου με εμάς, σε πλήρη θέα και θα εμφανίζεται τουλάχιστον 10 φορές λαμπρότερος από ότι το 1986.

Για τους θεατές στα μεσαία και βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο κομήτης θα πρέπει να είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, αν και χαμηλά στον δυτικό-βορειοδυτικό ουρανό στις αρχές Αυγούστου. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται από το πώς θα είναι τότε ο κόσμος μας. Ελπίζουμε η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας να είναι αρκετά καθαρή ώστε να μην εμποδίσει το υπέροχο θέαμα που μάγεψε γενιές και γενιές ανθρώπων πριν από εμάς.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2023-12-halley-comet-sun.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Γαλαξίες όπως αποτυπώθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Οι πιο μακρινοί, φαίνονται πιο ερυθροί. Credit: misc blogs (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες προσομοιώσεις ρίχνουν φως στην προέλευση των δακτυλίων του Κρόνου!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: