Σελίδες

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Οι πιθανά κατοικήσιμοι ωκεάνιοι εξωπλανήτες, τραβούν το ενδιαφέρον των αστρονόμων και του James Webb!

Αρκετοί αστρονόμοι επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος εξωπλανήτη ιδιαίτερα κατάλληλο για την φιλοξενία ζωής. Ονομάζονται ωκεάνιοι κόσμοι και χαρακτηρίζονται από τεράστιους ωκεανούς με υγρό νερό και πυκνές ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Το New Horizons της NASA ανιχνεύει σκονισμένους υπαινιγμούς για μια πολύ μεγαλύτερη ζώνη Kuiper!

Νέες παρατηρήσεις από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA υπαινίσσονται ότι η Ζώνη Kuiper - η τεράστια, μακρινή εξωτερική ζώνη του ηλιακού μας συστήματος που αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες παγωμένα, βραχώδη πλανητικά δομικά στοιχεία - μπορεί να εκτείνεται πολύ πιο μακριά από ό, τι πιστεύαμε.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Τα διερχόμενα αστέρια αλλάζουν την τροχιακή εξέλιξη της Γης και το κλίμα της!

Η βαρυτική επίδραση των άστρων που περνούν κοντά από το ηλιακό μας σύστημα αλλάζει τη μακροπρόθεσμη τροχιακή εξέλιξη των πλανητών, συμπεριλαμβανομένης της Γης, και, κατ' επέκταση, τροποποιεί το κλίμα μας. Αυτό προκύπτει από την μελέτη με τίτλο: "Passing Stars as an Important Driver of Paleoclimate and the Solar System's Orbital Evolution" που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters, με κύριο συγγραφέα τον Nathan A. Kaib, Επιστήμονα στο Planetary Science Institute.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ο μπλε γαλαξίας ESO 185-IG013 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!

Αυτή η νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA δείχνει τον ESO 185-IG013, έναν φωτεινό μπλε συμπαγή γαλαξία (blue compact galaxy - BCG). Οι BCG είναι κοντινοί γαλαξίες που παρουσιάζουν μια έντονη δραστηριότητα σχηματισμού νέων άστρων.