Σελίδες

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Τα τοπία του Άρη, δεν έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από το νερό!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπήρχε υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κατά την πρώιμη φάση της ζωής του. Όμως η περίοδος αυτή μπορεί να ήταν μικρότερη. Οι οριζόντιες μορφές των καναλιών που ονομάζονταν ρέματα, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι σχηματίζονταν αποκλειστικά από υγρό νερό, μπορούν επίσης να σχηματιστούν από τη δράση της εξάτμισης του παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

TOI-1135 b: αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ακόμα εξωπλανήτη στο μέγεθος του Κρόνου!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-1135 b, είναι καυτός και συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον Κρόνο. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε λεπτομερώς σε ένα δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η ακτινοβολία των τεράστιων άστρων καταστρέφει τους γιγαντιαίους αεριώδης πλανήτες τους!

Το ερώτημα για το πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα όπως το ηλιακό σύστημα, απασχολεί έντονα τους επιστήμονες. Η ανακάλυψη όλο και περισσότερων πλανητικών συστημάτων με ποικίλα χαρακτηριστικά βάζουν σε δοκιμασία τις διάφορες θεωρίες και αναγκάζουν τους μελετητές να διερευνούν κάθε λεπτομέρεια και ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί!