Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

TOI-1135 b: αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ακόμα εξωπλανήτη στο μέγεθος του Κρόνου!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-1135 b, είναι καυτός και συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον Κρόνο. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε λεπτομερώς σε ένα δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Μέχρι σήμερα, ο δορυφόρος της NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) έχει εντοπίσει σχεδόν 7.100 υποψήφιους εξωπλανήτες (TESS Objects of Interest, ή TOI), εκ των οποίων οι 420 έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Από την εκτόξευσή του τον Απρίλιο του 2018, το TESS, με σειρά καμερών ευρέος πεδίου, διεξάγει έρευνα σε περίπου 200.000 από τα φωτεινότερα αστέρια κοντά στον ήλιο με στόχο την αναζήτηση διερχόμενων εξωπλανητών, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων εξωηλιακών κόσμων.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Manuel Mallorquín Díaz του Πανεπιστημίου της La Laguna, στην Ισπανία, επιβεβαίωσε το νέο TOI που παρακολουθείται από το TESS. Εντόπισαν ένα σήμα διέλευσης στην καμπύλη φωτός του άστρου TOI-1135 (επίσης γνωστό ως HIP 62908 ή TIC 154872375)—ένα νεαρό αστέρι φασματικού τύπου G0, δηλαδή παρόμοιο με τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 371 ετών φωτός. Η πλανητική φύση αυτού του σήματος επιβεβαιώθηκε με φωτομετρία και φασματοσκοπία.

Ο πλανήτης TOI-1135 b έχει ακτίνα περίπου 0,8 ακτίνες του Δία και η μάζα του είναι περίπου 0,16 μάζες του Δία ή περίπου 50 φορές η μάζα της Γης, που σημαίνει μια μέση πυκνότητα παρόμοια του Δία. Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από τον οικοδεσπότη του κάθε 8,02 ημέρες, σε απόσταση 0,082 AU από αυτόν ή περίπου 12.300.000 χιλιόμετρα (απόσταση 12 φορές μικρότερη αυτή της Γης από τον Ήλιο). Η θερμοκρασία ισορροπίας του TOI-1135 b εκτιμάται ότι είναι περίπου 950–1.200οΚ. Επομένως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο TOI-1135 b είναι ένας διογκωμένος εξωπλανήτης, παρόμοιος σε μέγεθος με τον Κρόνο, ωστόσο μικρότερης μάζας από τους δύο μεγαλύτερους αέριους γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης έχει εκτεταμένη ατμόσφαιρα, πιθανότατα λόγω της ισχυρής αστρικής ακτινοβολίας. Οι αστρονόμοι υποθέτουν ότι το TOI-1135 b μπορεί να βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας της ατμόσφαιράς του λόγω της θερμοκρασίας και της έντονης αστρικής ακτινοβολίας. Σημείωσαν ότι ο πλανήτης θα πρέπει να έχει υψηλό ποσοστό απώλειας μάζας και υπολόγισαν ότι θα χάσει περίπου 39 μάζες της Γης σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, επομένως θα απολέσει τελικά το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. «Γίγαντες πλανήτες με μάζα μικρότερη από τον Κρόνο είναι επιρρεπείς στο να χάσουν όλη ή το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς τους στα αρχικά τους στάδια εάν δέχονται αρκετή ακτινοβολία από το άστρο τους, κάτι που μπορεί να συμβαίνει και στην περίπτωση του TOI-1135 b», εξήγησαν οι συγγραφείς της δημοσίευσης.

Το μητρικό αστέρι, TOI-1135, είναι ελαφρώς μεγαλύτερης διαμέτρου και μεγαλύτερης μάζας από τον ήλιο, ενώ η φωτεινότητά του είναι περίπου 1,7 φορές η ηλιακή φωτεινότητα. Το αστέρι υπολογίζεται ότι έχει ηλικία μεταξύ 125 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου ετών και η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι περίπου 6.122οΚ.

ΠΗΓΗ: https://arxiv.org/abs/2402.17448

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός εξωπλανήτη παρόμοιο με τον Κρόνο. Credit: Kevin Gill (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκαν δύο «καυτοί Δίες» σε τροχιά γύρω από κόκκινους γίγαντες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: