Σελίδες

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

TOI-4862 b: ανακαλύφθηκε ακόμα ένας εξωπλανήτης τύπου "θερμού Δία"!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων δημοσίευσε στις 3 Απριλίου 2024 στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv την ανίχνευση ενός νεαρού και θερμού εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα μακρινό αστέρι. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-4862 b (ή NGTS-30 b), είναι παρόμοιος σε μέγεθος και μάζα με τον Δία.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA έχει εντοπίσει περισσότερους από 7.100 υποψήφιους εξωπλανήτες (TESS Objects of Interest, ή TOI), εκ των οποίων οι 432 έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Από την εκτόξευσή του τον Απρίλιο του 2018, διεξάγει έρευνα σε περίπου 200.000 από τα φωτεινότερα αστέρια κοντά στον ήλιο με στόχο την αναζήτηση διερχόμενων εξωπλανητών.

Πρόσφατα, η ομάδα των αστρονόμων με επικεφαλής τον Matthew Battley του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία επιβεβαίωσε άλλο ένα TOI που παρακολουθείται από το TESS. Εντόπισαν ένα σήμα διέλευσης στην καμπύλη φωτός του TOI-4862, ένα νεαρό αστέρι τύπου G που βρίσκεται περίπου 762 έτη φωτός μακριά. Η πλανητική φύση αυτού του σήματος επιβεβαιώθηκε από επακόλουθες παρατηρήσεις.

Το αστέρι TOI-4862 είναι λίγο μικρότερο σε διαστάσεις και μάζα από τον ήλιο και η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι «μόλις» 1,1 δισεκατομμύρια χρόνια. Το αστέρι έχει μια θερμοκρασία επιφανείας περίπου 5200oC.

Ο TOI-4862 b έχει ακτίνα περίπου το 0,93 της ακτίνας του Δία και η μάζα του είναι περίπου το 0,96 της μάζας του Δία. Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο του κάθε 98,3 ημέρες σε μια μετρίως έκκεντρη τροχιά, σε μέση απόσταση 0,41 AU από αυτόν (όσο δηλαδή περίπου η απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο). Λόγω αυτής της εκκεντρότητας, η θερμοκρασία ισορροπίας του TOI-4862 b πιθανότατα κυμαίνεται από 0oC έως 225oC.

Οι ληφθείσες παράμετροι κάνουν τον TOI-4862 b έναν από τους νεότερους πλανήτες τύπου «θερμού Δία»  που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, οι συντάκτες της εργασίας υπογράμμισαν τη μοναδικότητα του TOI-4862 b, προτείνοντας περαιτέρω διερεύνηση αυτού του ενδιαφέροντος εξωηλιακού κόσμου. «Η ηλικία του άστρου καθιστά τον πλανήτη έναν από τους νεότερους αυτού του τύπου που έχουν βρεθεί, προσθέτοντας ένα ακόμα δεδομένο που θα χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσουμε την εξέλιξη τέτοιων πλανητών. Περαιτέρω παρατηρήσεις της γωνίας περιστροφής και της ατμόσφαιρας αυτού του πλανήτη θα βοηθήσει στον περαιτέρω καθορισμό της ιστορίας του, της ενδεχόμενης μετανάστευσης και της σύνθεσης αυτού του ενδιαφέροντος συστήματος», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2024-04-young-jupiter-exoplanet.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός γιγαντιαίου πλανήτη πλησίον στο άστρο του. Credit: ESO/M. Kornmesser.  (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα τοπία του Άρη, δεν έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από το νερό!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: