Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη του περιβόητου Πλανήτη 9!

Μια μικρή ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), το Πανεπιστήμιο Κυανής Ακτής και το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο αναφέρει νέα στοιχεία για την ύπαρξη του περιβόητου Πλανήτη 9 (ή και Πλανήτη Χ). Ενός μακρινού μεγάλου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που κρύβεται στο σκοτάδι των ορίων του και του οποίου η αναζήτηση αποτελεί πάθος πολλών αστρονόμων. Η ομάδα Δημοσίευσε την εργασία της στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv και έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal Letters.

Το 2015, ένα ζευγάρι αστρονόμων στο Caltech βρήκαν πολλά αντικείμενα μαζεμένα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, κοντά στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Η συσσώρευση, υποστήριξαν, οφειλόταν στην έλξη της βαρύτητας από έναν άγνωστο πλανήτη - αυτόν που αργότερα ονομάστηκε Πλανήτης 9. Από τότε, οι ερευνητές αναζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τον άγνωστο αυτόν πλανήτη.

Σε αυτή τη νέα δημοσίευση, η ερευνητική ομάδα συγκεντρώνει αυτά που περιγράφει ως πρόσθετα στοιχεία που υποστηρίζουν την ύπαρξη του πλανήτη. Η εργασία περιλαμβάνει την παρακολούθηση των κινήσεων αντικειμένων μεγάλης περιόδου που διασχίζουν την τροχιά του Ποσειδώνα και παρουσιάζουν ακανόνιστες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Χρησιμοποίησαν αυτές τις παρατηρήσεις για να δημιουργήσουν πολλαπλές προσομοιώσεις υπολογιστή, καθεμία από τις οποίες απεικονίζει διαφορετικά σενάρια. Εκτός από τον συνυπολογισμό της επίδρασης της βαρυτικής έλξης του Ποσειδώνα, η ομάδα πρόσθεσε επίσης δεδομένα για να λάβει υπόψη αυτό που έγινε γνωστό ως γαλαξιακή παλίρροια, ένας συνδυασμός δυνάμεων που ασκούνται από αντικείμενα του Γαλαξία πέρα από το ηλιακό σύστημα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η πιο εύλογη εξήγηση για τη συμπεριφορά των αντικειμένων είναι η επίδραση της βαρύτητα που ασκείτε από έναν μεγάλο μακρινό πλανήτη.

Δυστυχώς, οι προσομοιώσεις δεν είναι του τύπου που θα επέτρεπαν στην ερευνητική ομάδα να προσδιορίσει τη θέση του πλανήτη, κάτι το οποίο αναζητούν οι αστρονόμοι εδώ και χρόνια. Η ομάδα αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά που προσομοίωσαν, αλλά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανές. Σημειώνουν επίσης ότι περαιτέρω στοιχεία θα είναι διαθέσιμα καθώς το Παρατηρητήριο Vera Rubin στη Χιλή πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο και θα έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την αναζήτηση πλανητών μακριά από τα άστρα τους.

[Σημ. ακολουθήστε τα Link του ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ για να διαβάσετε επιπλέον ενδιαφέρουσες πληροφορίες και θεωρίες για τον Πλανήτη 9].

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2024-04-evidence-planet.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: ΕΙΚΟΝΑ: Υποθετική εικόνα του πλανήτη 9, από τον οποίον ο Ήλιος φαίνεται σαν ένα μακρινό λαμπρό αστέρι. Credit: R. Hurt/IPAC, Caltech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως τελικά η σκοτεινή ύλη και ο πλανήτης 9, είναι άχρηστες υποθέσεις?

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: