Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Οι σεισμοί στην Σελήνη μπορεί να οφείλονται στην συστολή της.


Ρήγμα στην επιφάνεια της Σελήνης.







Η Σελήνη συστέλλεται, καθώς το εσωτερικό της παγώνει, κάτι το οποίο έχει προσθέσει πάνω από 50 μέτρα πάχος στον στερεό φλοιό της τα τελευταία αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Ακριβώς όπως μία ρώγα σταφυλιού ρυτιδώνεται, καθώς συρρικνώνεται και μετατρέπεται σε σταφίδα, η επιφάνεια της Σελήνης γεμίζει ρυτίδες καθώς συστέλλεται. Σε αντίθεση με το εύκαμπτο περίβλημα της ρώγας σταφυλιού, η επιφάνεια του φεγγαριού είναι εύθραυστη, έτσι ρηγματώνεται καθώς το εσωτερικό της Σελήνης παγώνει, σχηματίζοντας «ρήγματα ώθησης» όπου ένα τμήμα του φλοιού ωθείται πάνω από ένα γειτονικό τμήμα.

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Σημαντικά υπολείμματα νερού σε μορφή πάγου, θαμμένα κάτω από την άμμο στο βόρειο πόλο του Άρη.

Ο Αρης από τον Viking Orbiter, 1980.
Image: NASA/USGS.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σημαντικά υπολείμματα νερού σε μορφή πάγου, θαμμένα σε βάθος περίπου ενάμισι χιλιομέτρου κάτω από την άμμο στο βόρειο πόλο του Άρη.  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων στο Όστιν και της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία από το δορυφόρο MRO της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη εδώ και χρόνια. Το όργανο ραντάρ SHARAD της διαστημοσυσκευής μπορεί να διεισδύσει σε βάθος έως περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την αρειανή επιφάνεια.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Το μυστήριο της ασυμμετρίας του φεγγαριού ίσως οφείλεται σε σύγκρουση με ένα πλανήτη-νάνο

Το φεγγάρι μας δεν είναι στρογγυλό. Είναι ένα ασύμμετρο ουράνιο σώμα, με χαρακτηριστικά ξένα ως προς τη Γη και πολύ διαφορετικά ανάμεσα στα δύο ημισφαίριά του. Για πολλές δεκαετίες και οπωσδήποτε πριν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις διαστημικές αποστολές, οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν μόνο τη μία πλευρά της Σελήνης. Η «σκοτεινή πλευρά» παρέμενε ένα μυστήριο, καθώς το ουράνιο αντικείμενο στεκόταν ακίνητο, ως προς τον άξονά του και απέναντι στη Γη. 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Πως λειτουργεί το Google Earth?


Το Google Earth είναι ένα χαρτογραφικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σύνθεση εικόνων για να σχηματίσει έναν ολοκληρωμένο, διαδραστικό χάρτη της γης. Με την συρραφή άνω του ενός δισεκατομμυρίου δορυφορικών εικόνων και αεροφωτογραφιών, η εφαρμογή παρέχει ένα ευέλικτο εργαλείο που επιτρέπει σε άτομα και ομάδες να παρακολουθούν την αλλαγή του κλίματος, να ανακαλύπτουν άγνωστα γεωγραφικά και οικολογικά χαρακτηριστικά και να καταγράφουν την ιστορία του χώρου.