Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Πως λειτουργεί το Google Earth?


Το Google Earth είναι ένα χαρτογραφικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σύνθεση εικόνων για να σχηματίσει έναν ολοκληρωμένο, διαδραστικό χάρτη της γης. Με την συρραφή άνω του ενός δισεκατομμυρίου δορυφορικών εικόνων και αεροφωτογραφιών, η εφαρμογή παρέχει ένα ευέλικτο εργαλείο που επιτρέπει σε άτομα και ομάδες να παρακολουθούν την αλλαγή του κλίματος, να ανακαλύπτουν άγνωστα γεωγραφικά και οικολογικά χαρακτηριστικά και να καταγράφουν την ιστορία του χώρου.


Αυτό το εργαλείο ψηφιακής χαρτογραφίας είναι μια χρήσιμη πηγή για τις κυβερνήσεις, ιδιωτικά ιδρύματα και ιδιώτες που θέλουν να παρακολουθούν και να προσθέτουν γεωγραφικά δεδομένα σε εκατοντάδες εφαρμογές. Με τη συλλογή και επιμέλεια τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, η Google έχει καταστήσει δυνατό σε επιστήμονες να παρατηρούν τη μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας σε παγκόσμια κλίμακα, σε κυβερνήσεις να παρατηρούν την ανάπτυξη των πόλεων σε όλο τον κόσμο και σε ιδιώτες να αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες με ένα μοναδικό τρόπο.

Ποιος δημιούργησε το Google Earth?

Η αρχική τεχνολογία για το Google Earth αναπτύχθηκε από την Intrinsic Graphics, μία εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών η οποία δημιουργούσε βάσεις δεδομένων με οπτικό περιεχόμενο. Το 2004, η Google αγόρασε την Keyhole Inc., μία συνεργαζόμενη της Intrinsic, που αμέσως μετονομάσθηκε σε Niantic, έγινε θυγατρική της Google και ανέπτυξε το γνωστό παιχνίδι "Pokemon Go."
Οταν το 2005 πρωτοπαρουσιάσθηκε το Google Earth ήταν ο πρώτος ευρέως διαθέσιμος, διαδραστικός σύνθετος χάρτης του κόσμου μας. Το 2015, η ομάδα ανάπτυξης άρχισε να σχεδιάζει μια ανανεωμένη έκδοση που επικεντρώθηκε στην προσβασιμότητα και την διαθεσιμότητα. Παρουσίασε το 2017, την νέα εφαρμογή (app) που είναι τώρα διαθέσιμη μέσω του Google Chrome browser και αυτόνομη εφόσον ο χρήστης την «κατεβάσει» στον υπολογιστή του. Το Google Earth διαθέτει 3D αναπαραστάσεις κτηρίων, εργαλεία σχολιασμού και δορυφορικές εικόνες που χορηγούνται από την NASA και χρονολογούνται από το 1984, επιτρέποντας στους χρήστες ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Καθώς νέες εικόνες γίνονται διαθέσιμες μέσω δορυφόρων και αεροφωτογραφιών, ο χάρτης ενημερώνεται συνεχώς ώστε να αντικατοπτρίζει το συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
Οι εικόνες και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από το Google Earth συλλέγονται μέσω εταιρικών σχέσεων με τη NASA, την National Geographic και άλλους, καθιστώντας το μια αρκετά συλλογική προσπάθεια. Σύμφωνα με τον Gopal Shah, διευθυντή προϊόντος του Google Earth, η ομάδα ανάπτυξης αποτελείται από τέσσερεις έως πέντε σχεδιαστές ειδκούς στην εμπειρία του χρήστη και περίπου 30 μηχανικούς, οι οποίοι ως επί το πλείστον επικεντρώνονται στη βελτίωση της ικανότητας της εφαρμογής για την διαχείριση και αποστολή δεδομένων. «Ακόμα και αν είστε ένα παιδί στην αγροτική Ινδία σε δίκτυο 2G, θέλουμε να είστε σε θέση να αποκτήσετε πρόσβαση στο Google Earth με ουσιαστικό τρόπο» δήλωσε ο Shah στο Live Science.

Πως δημιουργούνται οι εικόνες?

Το Google Earth συρράπτει ψηφιακά δισεκατομμύρια εικόνες που λαμβάνονται από δορυφόρους και αεροφωτογραφίες, χρησιμοποιώντας την υψηλότερη ποιότητα των pixels από κάθε φωτογραφία για να δημιουργήσει την όσο το δυνατόν σαφέστερη άποψη οποιουδήποτε τμήματος της γης.
«Όταν ανοίγετε το Google Earth για πρώτη φορά, η εικόνα αποτελείται από τρισεκατομμύρια pixels από δορυφορικές φωτογραφίες της NASA» είπε ο Shah. «Η εικόνα αυτή δείχνει την άνοιξη σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Την ονομάζουμε ‘Ομορφη γη’».
Πολλές περιοχές έχουν επίσης υποστεί επεξεργασία στις τρεις διαστάσεις (3D) η οποία αναπαριστάται μέσω εκατοντάδων αεροφωτογραφιών της ίδιας περιοχής που λήφθηκαν από διαφορετικές γωνίες. Για να επιτευχθεί αυτή η αναπαράσταση, ένα αεροπλάνο πετάει σε χαμηλή πτήση με μια πορεία «σαν να κουρεύει το γκαζόν στον ουρανό» όπως είπε ο Shah. Ενας πολύπλοκος αλγόριθμος με βάση τις αεροφωτογραφίες αυτές μοντελοποιεί το έδαφος και δημιουργεί την τρισδιάστατη άποψη με την οποία ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει.

Πως χρησιμοποιείται το Google Earth;

Για τους περισσότερους από εμάς, το Google Earth είναι ένας καινοτόμος τρόπος για να εξερευνήσουμε πόλεις και περιοχές από ψηλά, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε τον κόσμο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
"Πιθανότατα το 99% των πρώτη φορά εισερχόμενων χρηστών επισκέπτονται αρχικά την γειτονιά τους" είπε ο Shah. «Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες της NASA, μπορείτε να προβάλετε ένα χρονικό των αλλαγών και της ανάπτυξης της γειτονιάς σας και του κόσμου, τα τελευταία 30 χρόνια».
O Saroo Brierley, ένα ορφανό από την Ινδία που μεγάλωσε στην Αυστραλία, μπόρεσε να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του μετά από 25 χρόνια, ακολουθώντας τους γεωγραφικούς δείκτες στο Google Earth. Περιέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο του «A Long Way Home» (Viking, Αυστραλία, 2013), προσαρμογή του οποίου αποτέλεσε η ταινία «Λιοντάρι» το 2016. Νέα χαρακτηριστικά της εφαρμογής έχουν κάνει δυνατό ομάδες και ερευνητές με τα κατάλληλα ενσωματωμένα εργαλεία να παρακολουθούν τον μεταβαλλόμενο κόσμο μας. «Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά — το Earth Engine — επέτρεψε στους ερευνητές να απεικονίσουν τα μοτίβα της παγκόσμιας αποψίλωσης, τις αλλαγές στην κοίτη ποταμών και ακόμα να ανακαλύψουν άγνωστες ως πρότινος περιοχές σε όλο τον κόσμο,» είπε ο Shah.
Ειδησεογραφικοί οργανισμοί κάνουν επίσης εκτεταμένη χρήση του Google Earth, μέσω της λειτουργίας Earth Studio, που επιτρέπει στους χρήστες την εξαγωγή αρχείων βίντεο. «Κάθε φορά που βλέπετε ένα σημαντικό δίκτυο ειδήσεων να χρησιμοποιεί zoom in και zoom out σε μια περιοχή για να παρουσιάσει το πλαίσιο των γεγονότων, γίνεται με την χρήση του Earth Studio,» είπε ο Shah. Κατανοώντας καλύτερα τα τρέχοντα γεγονότα σε ένα πλαίσιο γεωχωρικών δεδομένων βελτιώνεται η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε τα ζητήματα των ημερών μας με ένα πιο ολιστικό τρόπο.
«Ενα από τα πιο άμεσα και θετικά αποτελέσματα που είδαμε είναι από την Ινδονησία,» είπε ο Shah. «Μια ομάδα προστασίας της φύσης μπόρεσε να εντοπίσει παράνομες αλιεύσεις και υπεραλιευόμενες περιοχές στις ακτές της Ινδονησίας και να βοηθήσει την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους και να εφαρμόσει μία πολιτική για να διατηρηθεί μια υγιής ακτογραμμή». Μια άλλη ομάδα προστασίας έχει ανακαλύψει επίσης ένα «αχαρτογράφητο, ανέγγιχτο δάσος επάνω σε ένα οροπέδιο στη Μοζαμβίκη,» είπε ο Shah. «Μπόρεσαν να λάβουν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι η θέση αυτού του δάσους θα παραμείνει κρυμμένη για να διατηρηθεί η ακεραιότητα του». Ο Shah περιγράφει επίσης μια νέα δυνατότητα που κάνει τα μοντέλα για το κλίμα προσιτά στον καθένα. «Αν θέλετε να δείτε πώς οι ακτές και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλάζουν με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, μπορείτε να το κάνετε».

Το μέλλον του Google Earth

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές εστίασης για την ομάδα του Google Earth αυτή την εποχή. Το νέο χαρακτηριστικό Voyager (δεν πρέπει να συγχέεται με το ομώνυμο πρόγραμμα της NASA), επιτρέπει γεωγραφικά προσδιορισμένους σχολιασμούς, ιστορίες και βίντεο τα οποία εμφανίζονται στο Google Earth, δίνοντας το γεωγραφικό και πολιτισμικό πλαίσιο και τις ιστορίες των ανθρώπων κάθε περιοχής. «Το Voyager μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως ένα περιοδικό για το Google Earth», είπε ο Shah.
Η Google συνεργάζεται με την Sesame Workshop, την «Carmen Sandiego» και το National Geographic για να αναπτύξουν διαδραστικά παιχνίδια, ξεναγήσεις και ιστορίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη άποψη του κόσμου μας.
Κάποιοι από τους χαρακτήρες του 'Sesame Street'
Η Sesame Street είναι μια αμερικανική τηλεοπτική εκπαιδευτική σειρά για παιδιά που συνδυάζει ζωντανή δράση, κωμωδία, κινούμενα σχέδια και κουκλοθέατρο. Παραγωγός είναι η Sesame Workshop και δημιουργήθηκε από τους Joan Ganz Cooney και Lloyd Morrisett. Η πρεμιέρα έγινε τον Νοέμβριο του 1969. Η σειρά είναι ευρύτερα γνωστή για τους χαρακτήρες των Muppets του Jim Henson και περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους με χιούμορ και πολιτισμικές αναφορές. Στην Ελλάδα, πολλοί αγαπημένοι χαρακτήρες της σειράς, όπως o Elmo, το Cookie monster, το Big Bird και ο Ernie έγιναν γνωστοί με τον τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε», μέσω της ΕΤ1.
«Κάθε περιοχή του κόσμου έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα του ‘Sesame Street’» δήλωσε ο Shah. Τώρα, τα παιδιά είναι σε θέση να πάρουν μέρος σε πολιτιστικές περιηγήσεις με έναν Muppet ξεναγό, διαφορετικό για κάθε περιοχή του κόσμου, με την χρήση της εφαρμογής «Sesame Street». Επιπλέον, άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το Voyager για να πουν τις δικές τους ιστορίες. Προσθέτοντας σχολιασμούς σε περιοχές όπου έχουν συμβεί γεγονότα της ζωής τους, οι χρήστες είναι σε θέση να καταγράψουν τις προσωπικές ιστορίες τους, να τις μοιραστούν με άλλους και να τις διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές.
Δείτε επίσης:
          http://clipart-library.com/clipart/BTaKy66oc.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: