Σελίδες

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Σπουδαστής αστρονομίας ανακάλυψε 17 νέους πλανήτες! Μεταξύ τους και ένας πιθανά κατοικήσιμος!


Ένας σπουδαστής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, ο Michelle Kunimoto, ανακάλυψε 17 νέους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου ενός δυνητικά κατοικήσιμου κόσμου στο μέγεθος της Γης, συνδυάζοντας δεδομένα της αποστολής Kepler της NASA.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πιθανά κατοικήσιμος μεγάλος εξωπλανήτης!


Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν εξωπλανήτη, μεγέθους διπλάσιου της Γης που θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος, υποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η αναζήτηση ζωής σε πλανήτες σημαντικά μεγαλύτερους από τη Γη, αλλά μικρότερους από τον Ποσειδώνα.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge χρησιμοποίησε τα δεδομένα της μάζας, της ακτίνας και τις ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη K2-18b και διαπίστωσε ότι είναι δυνατό να φιλοξενήσει υγρό νερό με ευνοϊκές για την ζωή συνθήκες κάτω από την πλούσια σε υδρογόνο ατμόσφαιρά του.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Νέοι πλανήτες ετοιμάζονται να γεννηθούν, γύρω από νεαρά άστρα!


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας δύο από τα πιο ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια στον κόσμο δημιούργησε περισσότερες από τριακόσιες εικόνες δίσκων αερίων που προετοιμάζουν την γέννηση πλανητών γύρω από πολύ νεαρά αστέρια στα νέφη του αστερισμού του Ωρίωνα. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις γεννήσεις των πλανητών και τα πρώτα στάδια του σχηματισμού των αστεριών.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ο «χιονάνθρωπος» της NASA αποκαλύπτει νέα μυστικά, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα.


Περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη στενή συνάντησή του με το αντικείμενο σε σχήμα χιονάνθρωπου, το διαστημικό σκάφος New Horizons εξακολουθεί να στέλνει δεδομένα από την απόσταση των 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
«Ο ρυθμός λήψης των δεδομένων είναι οδυνηρά αργός από τόσο μακρινή απόσταση»,  δήλωσε ο Will Grundy του Lowell Observatory στο Flagstaff της Αριζόνα, ένας από τους ερευνητές της αποστολής.
Οι αστρονόμοι ανέφεραν την Πέμπτη 13/2/2020 ότι αυτό το αρχαίο κοσμικό σώμα που ονομάζεται σήμερα Arrokoth - το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που έχει εξερευνηθεί ποτέ - είναι σχετικά ομαλό με πολύ λιγότερους κρατήρες από το αναμενόμενο. Είναι επίσης εξαιρετικά αντανακλαστικό, το οποίο είναι συνηθισμένο στη μακρινή Ζώνη του Λυκόφωτος του ηλιακού μας συστήματος που είναι γνωστή ως ζώνη Kuiper.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, οι τέσσερις νέες πιθανές διαστημικές αποστολές της NASA!


Τέσσερις ενδιαφέρουσες προτάσεις στα πλαίσια του προγράμματος Discovery για νέες διαστημικές αποστολές, έχει ήδη επιλέξει η NASA. Παρόλο που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί ως επίσημες αποστολές και κάποιες τελικά δεν θα επιλεγούν για να προχωρήσουν, οι επιλογές επικεντρώνονται σε επιστημονικούς στόχους που δεν καλύπτονται από ενεργές αποστολές ή άλλες πρόσφατες μελέτες. Οι τελικές επιλογές θα γίνουν το επόμενο έτος.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Παλλάς: ο αστεροειδής «μπάλα του γκόλφ»!


Οι αστεροειδείς απαντώνται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη και τώρα οι αστρονόμοι του MIT και άλλοι, παρατήρησαν έναν αστεροειδή γεμάτο με τόσους πολλούς κρατήρες που τον αποκαλούν "μπάλα του γκολφ".
Ο αστεροειδής ονομάζεται Pallas, από την ελληνίδα θεά της σοφίας, και ανακαλύφθηκε το 1802. Η Παλλάδα είναι το τρίτο μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών και περίπου το ένα έβδομο του μεγέθους της σελήνης. Για αιώνες, οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ότι ο αστεροειδής περιφέρεται κατά μήκος μιας σημαντικά κεκλιμένης τροχιάς σε σύγκριση με την πλειοψηφία των αντικειμένων στη ζώνη των αστεροειδών, αν και ο λόγος της κλίσης παραμένει μυστήριο.