Σελίδες

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, οι τέσσερις νέες πιθανές διαστημικές αποστολές της NASA!


Τέσσερις ενδιαφέρουσες προτάσεις στα πλαίσια του προγράμματος Discovery για νέες διαστημικές αποστολές, έχει ήδη επιλέξει η NASA. Παρόλο που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί ως επίσημες αποστολές και κάποιες τελικά δεν θα επιλεγούν για να προχωρήσουν, οι επιλογές επικεντρώνονται σε επιστημονικούς στόχους που δεν καλύπτονται από ενεργές αποστολές ή άλλες πρόσφατες μελέτες. Οι τελικές επιλογές θα γίνουν το επόμενο έτος.

Μέσω του Προγράμματος Discovery, η NASA προσκαλεί ομάδες επιστημόνων και μηχανικών για να προτείνουν και σχεδιάσουν πλανητικές αποστολές που θα εμβαθύνουν τις γνώσεις μας για το ηλιακό σύστημα και τη θέση μας σε αυτό. Αυτές οι προτάσεις έχουν σκοπό τελικά να οδηγήσουν στην υλοποίηση αντίστοιχων διαστημικών αποστολών. Οι τέσσερεις προτάσεις επελέγησαν μεταξύ πολλών που υποβλήθηκαν το 2019 στο πλαίσιο της 9ης πρόσκλησης της NASA. Το Πρόγραμμα Discovery της NASA καθιερώθηκε το 1992 και υποστήριξε την ανάπτυξη και υλοποίηση άνω των 20 αποστολών και ερευνών.
«Αυτές οι επιλεγμένες προτάσεις έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την κατανόηση κάποιων από τους πιο δραστήριους και πολύπλοκους κόσμους του ηλιακού συστήματος», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, βοηθός διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA. «Η εξερεύνηση οποιουδήποτε από αυτά τα ουράνια σώματα θα βοηθήσει να ξεκλειδώσετε τα μυστικά του».
Κάθε μία από τις τέσσερις προτάσεις, που διήρκεσαν εννέα μήνες, θα λάβει 3 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και ωρίμανση των ιδεών της και θα ολοκληρωθεί με μια λεπτομερή παρουσίασή της. Μετά την αξιολόγησή τους, η NASA θα συνεχίσει να τις αναπτύσσει με σκοπό την υλοποίηση δύο αποστολών.
Οι προτάσεις επιλέχθηκαν με βάση την επιστημονική τους αξία και τη σκοπιμότητά τους μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης. Οι επιλεγμένες προτάσεις είναι:
TRIDENT (ΤΡΙΑΙΝΑ)
Η πρόταση Trident προτείνει την εξερεύνηση του Τρίτωνα, ενός μοναδικού και εξαιρετικά ενεργού παγωμένου φεγγαριού του Ποσειδώνα, για να γίνουν κατανοητές οι διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατοικήσιμους κόσμους ακόμα και σε τεράστιες αποστάσεις από τον Ήλιο. Η αποστολή Voyager 2 της NASA έδειξε ότι ο Τρίτωνας έχει ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα – έχοντας έτσι τη δεύτερη νεότερη επιφάνεια στο ηλιακό σύστημα - με την πιθανότητα εκπομπών αερίων και ατμόσφαιρας. Σε συνδυασμό με μια ιονόσφαιρα που μπορεί να δημιουργήσει χιόνι και τη δυνατότητα για έναν εσωτερικό ωκεανό, ο Τρίτωνας είναι ένας συναρπαστικός στόχος εξερεύνησης για να κατανοήσουμε πώς μπορούν να αναπτυχθούν κατοικήσιμοι κόσμοι στο ηλιακό μας σύστημα και σε παρόμοιους άλλους εξωπλανήτες. Χρησιμοποιώντας μια ενιαία αποστολή, η προτεινόμενη αποστολή Trident θα χαρτογραφήσει τον Τρίτωνα, θα εντοπίσει τις ενεργές διεργασίες και θα καθορίσει αν υπάρχει ο προβλεπόμενος υπόγειος ωκεανός. Η Louise Prockter της ένωσης Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων για την διαστημική έρευνα με έδρα το Χιούστον είναι η επικεφαλής της ομάδας.
VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy).
Η VERITAS προτείνει την χαρτογράφηση της επιφάνειας της Αφροδίτης για να καθορίσει τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη και θα μελετήσει γιατί η Αφροδίτη εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από τη Γη. Σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη με εξελιγμένα ραντάρ, το προτεινόμενο σκάφος της VERITAS θα σαρώνει επιφάνειες πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη για να δημιουργήσει τρισδιάστατες απεικονίσεις της τοπογραφίας και να επιβεβαιώσει αν διαδικασίες όπως η τεκτονική κίνηση των πλακών και η ηφαιστειακή δραστηριότητα εξακολουθούν να λειτουργούν στη Αφροδίτη. Η αποστολή VERITAS θα χαρτογραφήσει επίσης τις υπέρυθρες εκπομπές από την επιφάνεια για να χαρτογραφήσει τη γεωλογία της Αφροδίτης, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Η Suzanne Smrekar από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, είναι η επικεφαλής της ομάδας.
DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging Plus)
Η πρόταση DAVINCI + επικεντρώνεται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης για να κατανοήσουμε πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε και να μάθουμε κατά πόσο η Αφροδίτη είχε ποτέ έναν ωκεανό. Το προτεινόμενο σκάφος DAVINCI + θα βυθισθεί μέσα στην ασφυκτικά θερμή και τοξική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης για να μετρήσει με ακρίβεια τη σύνθεση της έως την επιφάνεια. Τα όργανα θα είναι θωρακισμένα μέσα σε μια σκοτεινή σφαίρα καθόδου για να προστατεύονται από το ακραίο περιβάλλον της Αφροδίτης. Το "+" στο DAVINCI + αναφέρεται στην συνιστώσα απεικόνισης της αποστολής, η οποία θα περιλαμβάνει κάμερες στη σφαίρα καθόδου και ειδικά όργανα σχεδιασμένα να χαρτογραφούν τους βραχώδεις σχηματισμούς του εδάφους. Η τελευταία αποστολή που πραγματοποιήθηκε στην Αφροδίτη ήταν το 1978. Τα αποτελέσματα από το DAVINCI + θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν την κατανόησή μας για τον σχηματισμό των βραχωδών πλανητών στο ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό. Ο James Garvin του κέντρου διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland, είναι ο επικεφαλής της ομάδας.
Io Volcano Observer (IVO)
Το IVO (ηφαιστειακό παρατηρητήριο Ιούς) θα εξερευνήσει το φεγγάρι του Δία, την Ιό για να μάθουμε πώς οι παλιρροιακές δυνάμεις διαμορφώνουν τα πλανητικά σώματα. Η Io θερμαίνεται από τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας του Δία και είναι το πιο ενεργό ηφαιστειακά σώμα στο ηλιακό σύστημα. Λίγα είναι γνωστά για τα ειδικά χαρακτηριστικά της Io, όπως το αν υπάρχει ένας ωκεανός μάγματος στο εσωτερικό της. Εκτελώντας χαμηλές διελεύσεις, το σκάφος της πρότασης IVO θα αξιολογεί πώς δημιουργείται το μάγμα και εκρήγνυται στην Io. Τα αποτελέσματα της αποστολής θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην κατανόησή μας για το σχηματισμό και την εξέλιξη βραχωδών, γήινου τύπου σωμάτων, καθώς και για τους παγωμένους ωκεάνιους κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα και τους εξωηλιακούς πλανήτες. Ο Alfred McEwen από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson είναι ο κύριος ερευνητής. Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Laurel, Maryland, είναι ο επικεφαλής της ομάδας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο δορυφόρος του Ποσειδώνα Τρίτωνα, με την παγωμένη επιφάνεια και την ιονόσφαιρά του σε καλλιτεχνική απόδοση. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Δεν υπάρχουν σχόλια: