Σελίδες

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Σπουδαστής αστρονομίας ανακάλυψε 17 νέους πλανήτες! Μεταξύ τους και ένας πιθανά κατοικήσιμος!


Ένας σπουδαστής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, ο Michelle Kunimoto, ανακάλυψε 17 νέους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου ενός δυνητικά κατοικήσιμου κόσμου στο μέγεθος της Γης, συνδυάζοντας δεδομένα της αποστολής Kepler της NASA.

Πάνω από τέσσερα χρόνια, ο δορυφόρος Kepler ψάχνει για πλανήτες, ειδικά για εκείνους που βρίσκονται στις "Κατοικήσιμες Ζώνες" των αστεριών τους, όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό πάνω σε μια βραχώδη επιφάνεια.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Astronomical Journal, περιλαμβάνουν ένα τέτοιο ιδιαίτερα σπάνιο πλανήτη. Ονομάζεται επίσημα KIC-7340288 β και είναι ο πλανήτης που ανακαλύφθηκε από το Kunimoto. Είναι μόλις 1 ½ φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της Γης - αρκετά μικρός ώστε να θεωρείται βραχώδες, αντί για αέριος όπως οι γιγάντιοι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος - και επιπλέον βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του.
«Αυτός ο πλανήτης απέχει περίπου χίλια έτη φωτός, οπότε δεν θα φτάσουμε εκεί σύντομα!» δήλωσε ο Kunimoto, υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα φυσικής και αστρονομίας. «Αλλά δεν παύει να είναι ένα συναρπαστικό εύρημα, αφού μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο 15 μικροί, επιβεβαιωμένοι πλανήτες σε Κατοικήσιμες Ζώνες από τα δεδομένα του Kepler».
Ο πλανήτης έχει ένα χρόνο περιφοράς γύρω από το άστρο του 142 ½ ημερών και απέχει από αυτό 0,444 Αστρονομικές Μονάδες (AU, η απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου μας, περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα) - λίγο περισσότερο από ότι ο Ερμής από τον Ήλιο, αλλά δέχεται μόνο το ένα τρίτο του φωτός που δέχεται η Γη από τον Ήλιο.
Από τους άλλους 16 νέους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν με την ίδια έρευνα, ο μικρότερος είναι μόνο τα δύο τρίτα του μεγέθους της Γης - ένας από τους μικρότερους πλανήτες που βρέθηκαν μέχρι τώρα με τον Kepler. Οι υπόλοιποι κυμαίνονται σε μέγεθος και φθάνουν μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Γης.
Ο Kunimoto δεν είναι νέος στην ανακάλυψη πλανητών: ανακάλυψε στο παρελθόν τέσσερις κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών. Τώρα εργάζεται για το Διδακτορικό του και χρησιμοποίησε τη λεγόμενη "μέθοδο της διέλευσης" για την αναζήτηση των πλανητών, μεταξύ των περίπου 200.000 αστέρων που παρατηρήθηκαν από το Kepler.
«Κάθε φορά που ένας πλανήτης περνά μπροστά από ένα αστέρι, μπλοκάρει ένα μέρος του φωτός αυτού του άστρου και προκαλεί μια προσωρινή μείωση της φωτεινότητάς του», δήλωσε ο Kunimoto. «Με την ανίχνευση αυτών των μειώσεων φωτεινότητας, μπορούμε να αρχίζουτε να συλλέγουμε πληροφορίες για τον πλανήτη, όπως το μέγεθός του και πόσο χρόνο χρειάζεται για την τροχιά του».
Εκτός από τους νέους πλανήτες, το Kunimoto κατάφερε να παρατηρήσει χιλιάδες γνωστούς πλανήτες που έχουν ήδη εντοπισθεί με το Κέπλερ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της διέλευσης και θα βοηθήσει στην απογραφή των εξωπλανητών στο σύνολό τους.
«Θα υπολογίσουμε πόσοι πλανήτες αναμένονται για αστέρια με διαφορετικές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Jaymie Matthews επιβλέπων καθηγητής του Kunimoto. «Ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα θα είναι η εξεύρεση ενός ποσοστού εμφάνισης πλανητών εντός των Κατοικήσιμων Ζωνών». Κάτι τέτοιο κατά πολλούς θα δώσει έστω μια προσεγγιστική απάντηση στο ερώτημα: πόσοι πλανήτες υπάρχουν σαν την Γη;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το μέγεθος των 17 νέων πλανητών, συγκρινόμενων με τον Αρη (πάνω αριστερά), την Γη (επάνω κέντρο) και τον Ποσειδώνα (κάτω κέντρο). Ο πλανήτης με πράσινο χρώμα, είναι ο KIC-7340288 b, ο βραχώδης πλανήτης στην κατοικήσιμη ζώνη. Credit: MichelleKunimoto.

Δεν υπάρχουν σχόλια: