Σελίδες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Μετά το πέμπτο rover των Ηνωμένων Πολιτειών στον Αρη, θα ακολουθήσει η επανδρωμένη αποστολή;

Με την άψογη προσγείωσή του την Πέμπτη 18-2-2021, το Perseverance της NASA έγινε το πέμπτο αμερικανικό rover που έφτασε στον Άρη - οπότε πότε τελικά να περιμένουμε να υλοποιηθεί ο μακροχρόνιος στόχος μιας πλήρους επανδρωμένης αποστολής; Το τρέχον πρόγραμμα Artemis της NASA αναφέρεται ως αποστολή "Από την Σελήνη στον Άρη" και ο διαχειριστής του Steve Jurczyk επανέλαβε τη φιλοδοξία για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Ωστόσο, ενώ το ταξίδι είναι τεχνολογικά εφικτό, κάποιοι λένε ότι θα χρειασθούν ακόμη δεκαετίες λόγω της αβεβαιότητας στην χρηματοδότησή του.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την τροχιά του πλέον απομακρισμένου γνωστού αντικειμένου του ηλιακού μας συστήματος!

Μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Chad Trujillo του Τμήματος Αστρονομίας και Πλανητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός πλανητοειδούς που βρίσκεται σχεδόν τέσσερις φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι ο Πλούτωνας, καθιστώντας τον, το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα. Ο πλανητοειδής, στο οποίον έχει δοθεί το παρατσούκλι "Farfarout", εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 και η ομάδα έχει πλέον συλλέξει αρκετές παρατηρήσεις για να προσδιορίσει την τροχιά του.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εξωγήινων πολιτισμών!

Εάν υπάρχει ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός που κατοικεί σε ένα κοντινό σύστημα, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να τον εντοπίσουμε χρησιμοποιώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα έρευνα της NASA. Η μελέτη εξέτασε την παρουσία αερίου διοξειδίου του αζώτου (NO2), το οποίο στη Γη παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται και από μη βιομηχανικές πηγές όπως βιολογικές διεργασίες, κεραυνούς και ηφαίστεια.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να μάθουν την προέλευση των "υπέρ-Γαιών" και των "μίνι- Ποσειδώνων".

Οι μίνι-Ποσειδώνας και οι υπέρ-Γαίες, τύποι πλανητών με μέγεθος έως και τέσσερις φορές το μέγεθος της Γης είναι οι πιο συνηθισμένοι εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι τώρα, οι υπέρ-Γαίες θεωρούνταν οι βραχώδεις πυρήνες των μίνι-Ποσειδώνων των οποίων οι αέριες ατμόσφαιρες είχαν διαλυθεί.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Εφτασε η πρώτη φωτογραφία της κινεζικής αποστολής, καθ' οδόν προς τον Αρη!

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος Tianwen-1 έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από τον Άρη, δήλωσε η εθνική διαστημική υπηρεσία της Κίνας, καθώς η αποστολή ετοιμάζεται να φθάσει τον Κόκκινο Πλανήτη σε λίγες μέρες. Το διαστημικό σκάφος, που ξεκίνησε τον Ιούλιο περίπου την ίδια εποχή με μια αποστολή των ΗΠΑ, αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 10 Φεβρουαρίου.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Στοιχείο στα όρια υγρού - αερίου στον γιγαντιαίο εξωπλανήτη WASP-31b.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να καταστήσουν έναν πλανήτη κατάλληλο για τη ζωή είναι η παρουσία ενός καιρικού συστήματος. Οι εξωπλανήτες είναι πολύ μακριά για να παρατηρηθούν άμεσα, αλλά οι αστρονόμοι μπορούν να αναζητήσουν συστατικά στην ατμόσφαιρα που καθιστούν εφικτό ένα καιρικό σύστημα. Ερευνητές από το SRON Netherlands Institute for Space Research και το Πανεπιστήμιο του Groningen βρήκαν ότι στον εξωπλανήτη WASP-31b υπάρχει σε αφθονία το υδρίδιο του χρωμίου, το οποίο στην θερμοκρασία και πίεση που επικρατεί εκεί, βρίσκεται στο όριο μεταξύ υγρού και αερίου. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Astronomy & Astrophysics.