Σελίδες

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Εφτασε η πρώτη φωτογραφία της κινεζικής αποστολής, καθ' οδόν προς τον Αρη!

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος Tianwen-1 έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από τον Άρη, δήλωσε η εθνική διαστημική υπηρεσία της Κίνας, καθώς η αποστολή ετοιμάζεται να φθάσει τον Κόκκινο Πλανήτη σε λίγες μέρες. Το διαστημικό σκάφος, που ξεκίνησε τον Ιούλιο περίπου την ίδια εποχή με μια αποστολή των ΗΠΑ, αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 10 Φεβρουαρίου.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA ) έδειξε γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως τον κρατήρα Schiaparelli και την κοιλάδα Valles Marineris, ένα τεράστιο σύστημα φαραγγιών στην επιφάνεια του Άρη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Άρη, σύμφωνα με την CNSA, η οποίο δήλωσε ότι το διαστημικό σκάφος βρίσκεται τώρα 1,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη.

Το ρομποτικό σκάφος πυροδότησε ήδη έναν από τους κινητήρες του για να «κάνει μια τροχιακή διόρθωση» την Παρασκευή και αναμένεται να επιβραδυνθεί πριν συλληφθεί από την βαρύτητα του Άρη, περίπου στις 10 Φεβρουαρίου.

Το Tianwen-1 είναι ένα διαστημόπλοιο πέντε τόνων που μεταφέρει έναν δορυφόρο που θα τεθεί σε έναν γύρω από τον Άρη, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρομποτικό rover που θα μελετήσει το έδαφος του πλανήτη. Η Κίνα ελπίζει ότι θα προσγειώσει τελικά το rover τον Μάιο στην «Ουτοπία», μια τεράστια λεκάνη του Άρη.

Αφού παρακολουθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση να οδηγούν την κούρσα του διαστήματος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στο διαστημικό της πρόγραμμα με την μερίδα του λέοντος για στρατιωτικούς σκοπούς. Έχει σημειώσει τεράστια βήματα την τελευταία δεκαετία, στέλνοντας τον πρώτο της αστροναύτη στο διάστημα το 2003. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τη συναρμολόγηση ενός διαστημικού σταθμού έως το 2022 για την απόκτηση μόνιμης βάσης σε τροχιά γύρω από την Γη. Όμως ο Άρης έχει αποδειχτεί ένας εξαιρετικά προκλητικός στόχος μέχρι στιγμής, με τις περισσότερες αποστολές που έχουν αποσταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ινδία στον πλανήτη από το 1960 να καταλήγουν σε αποτυχία.

Το Tianwen-1 δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να φτάσει στον Άρη. Μια προηγούμενη αποστολή σε συνεργασία με τη Ρωσία το 2011 έληξε πρόωρα καθώς η εκτόξευση απέτυχε. Η Κίνα έχει ήδη στείλει δύο ρομποτικά rover στη Σελήνη. Με το δεύτερο, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που έκανε μια επιτυχημένη προσελήνωση στην αόρατη πλευρά του δορυφόρου μας. Όλα τα συστήματα του ανιχνευτή Tianwen-1 βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δήλωσε την Παρασκευή η CNSA που τώρα βρίσκεται σε αγωνία περιμένοντας την επόμενη σημαντική ημερομηνία, αυτή της 10ης Φεβρουαρίου 2021.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-02-china-space-probe-image-mars.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η πρώτη εικόνα της κινεζικής αποστολής προς τον Αρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε ταλάντευση Chandler στην περιστροφή του Αρη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: