Σελίδες

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την τροχιά του πλέον απομακρισμένου γνωστού αντικειμένου του ηλιακού μας συστήματος!

Μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Chad Trujillo του Τμήματος Αστρονομίας και Πλανητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός πλανητοειδούς που βρίσκεται σχεδόν τέσσερις φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι ο Πλούτωνας, καθιστώντας τον, το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα. Ο πλανητοειδής, στο οποίον έχει δοθεί το παρατσούκλι "Farfarout", εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 και η ομάδα έχει πλέον συλλέξει αρκετές παρατηρήσεις για να προσδιορίσει την τροχιά του.

Το Minor Planet Center του έχει πλέον δώσει την κωδική ονομασία AG37 2018. Το ψευδώνυμο “Farfarout” τον ξεχωρίζει από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ "Farout", που βρέθηκε από την ίδια ομάδα αστρονόμων το 2018. Εκτός από τον καθηγητή Trujillo, η ομάδα περιλαμβάνει τον Scott S. Sheppard του Carnegie Institution for Science και τον David Tholen από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης η οποία διενεργεί μια συνεχή έρευνα για να χαρτογραφήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα πέρα ​​από τον Πλούτωνα.

Στον “Farfarout” θα δοθεί επίσημο όνομα (όπως στην Sedna και άλλα παρόμοια αντικείμενα) αφού η τροχιά του προσδιοριστεί καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Ανακαλύφθηκε με το τηλεσκόπιο Subaru των οκτώ μέτρων που βρίσκεται στην κορυφή του Maunakea στη Χαβάη και επιβεβαιώθηκε χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια Gemini North και Magellan τα τελευταία χρόνια ώστε να προσδιοριστεί η τροχιά του με βάση την αργή του κίνηση στον ουρανό. Η μέση απόσταση του Farfarout από τον Ήλιο είναι 132 αστρονομικές μονάδες (au). Μία au είναι η απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Για σύγκριση, ο Πλούτωνας απέχει μόνο 39 au από τον Ήλιο. Ο πλανητοειδής έχει μια πολύ επιμήκη τροχιά που το οδηγεί αφενός στα 175 au στο πιο απομακρυσμένο σημείο του και αφετέρου μέσα από την τροχιά του Ποσειδώνα, σε περίπου 27 au, όταν είναι στην πλησιέστερη απόσταση από τον Ήλιο. Το ταξίδι του “Farfarout” γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου χίλια χρόνια, διασχίζοντας την τροχιά του τεράστιου πλανήτη Ποσειδώνα κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι ο “Farfarout” έχει βιώσει ισχυρές αλληλεπιδράσεις βαρύτητας με τον Ποσειδώνα κατά το παρελθόν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει τόσο μεγάλη και επιμήκη τροχιά. Λόγω αυτής της μακράς τροχιακής κίνησης, κινείται πολύ αργά στον ουρανό, απαιτώντας αρκετά χρόνια παρατηρήσεων για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η πορεία του. Ο “Farfarout” είναι πολύ αχνός και με βάση τη φωτεινότητα και την απόσταση από τον Ήλιο, η ομάδα εκτιμά ότι η διάμετρός του είναι περίπου 400 χιλιόμετρα, θέτοντάς τον στο κάτω όριο των νάνων – πλανητών και υποθέτει ότι είναι ένα αντικείμενο πλούσιο σε πάγο.

Η ανακάλυψη του Farfarout δείχνει την αυξανόμενη ικανότητα των επιστημόνων να χαρτογραφούν το εξωτερικό ηλιακό σύστημα και να παρατηρούν όλο και πιο μακριά προς τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Χάρη στην προσαρμογή μεγάλων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών σε πολύ μεγάλα τηλεσκόπια, είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν πολύ απομακρυσμένα αντικείμενα όπως ο “Farfarout”. Παρόλο που μερικά από αυτά τα απομακρυσμένα αντικείμενα είναι αρκετά μεγάλα, είναι πολύ αμυδρά λόγω των τεράστιων αποστάσεων τους από τον Ήλιο. Ο “Farfarout” είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των μακρινών αντικειμένων του ηλιακού συστήματος εκτιμούν οι ερευνητές και σίγουρα εκατοντάδες ακόμα βρίσκονται εκεί.

Επειδή ο Ποσειδώνας αλληλεπιδρά έντονα με τον “Farfarout”, η τροχιά και η κίνηση του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορισθεί εάν υπάρχει ένας άλλος άγνωστος μεγάλος πλανήτης στο πολύ μακρινό ηλιακό σύστημα, καθώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις κυριαρχούν στην τροχιακή δυναμική του “Farfarout”. Μόνο εκείνα τα αντικείμενα των οποίων οι τροχιές βρίσκονται μόνιμα στο πολύ μακρινό ηλιακό σύστημα, πολύ πέρα ​​από τη βαρυτική επίδραση των γνωστών μεγάλων πλανητών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ενός άγνωστου ογκώδους πλανήτη. Στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνονται η Sedna και το 2012 VP113, τα οποία, παρόλο που είναι πιο κοντά στον Ήλιο από τον “Farfarout” (περίπου 80 au), δεν πλησιάζουν ποτέ τον Ποσειδώνα και επομένως θα επηρεάζονται πιο έντονα από τον πιθανό Planet X αντ 'αυτού.

«Η δυναμική της τροχιάς του “Farfarout” δείχνει ότι πιθανότατα εκτοξεύθηκε στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά από ένα πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ποσειδώνα κατά το απώτερο παρελθόν», δήλωσε ο Trujillo. Αυτό πιθανότατα θα ξανασυμβεί και στο μέλλον, καθώς οι τροχιές τους συνεχίζουν να τέμνονται».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-02-astronomers-orbit-distant-solar.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση αντικειμένου σε απόσταση περίπου 27 au από τον Ήλιο. Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 139 νέα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν πέρα από τον Ποσειδώνα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: