Θαμμένος κάτω από 20 χιλιόμετρα πάγου, ο υπόγειος ωκεανός του Εγκέλαδου – ενός από τα φεγγάρια του Κρόνου - φαίνεται να διατρέχεται με ρεύματα παρόμοια με αυτά της Γης. Η θεωρία, που προέρχεται από το σχήμα του κελύφους πάγου του Εγκέλαδου, αμφισβητεί την τρέχουσα σκέψη ότι ο παγκόσμιος ωκεανός του δορυφόρου είναι ομοιογενής, εκτός από κάποια κάθετη διαταραχή που οφείλεται στη θερμότητα του πυρήνα του.
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
To Hubble φωτογράφησε ένα συνεχώς ανατροφοδοτούμενο πλανητικό νεφέλωμα.
Ευρισκόμενο περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου, το Abell 78 είναι ένας ασυνήθιστος τύπος πλανητικού νεφελώματος. Μετά την εξάντληση του πυρηνικού καυσίμου τους, τα αστέρια με μάζα από περίπου 0,8 έως οκτώ φορές την μάζα του Ήλιου μας καταρρέουν για να σχηματίσουν πυκνά και ζεστά λευκά αστέρια νάνους.
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021
Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία, συρρικνώνεται αλλά δεν καταστρέφεται από τις μικρότερες καταιγίδες!
Η θυελλώδης, αιώνια καταιγίδα γνωστή ως Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του πλανήτη Δία κλονίζεται, αλλά δεν καταστρέφεται από μια σειρά αντικυκλώνων που συντρίβονται σε αυτή τα τελευταία χρόνια. Οι μικρότερες καταιγίδες προκαλούν αποκοπή κομματιών με την μορφή κόκκινων σύννεφων, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι σε αυτές τις συγκρούσεις οφείλεται η συρρίκνωσή της.
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021
Gliese-1132: Πλανήτης στο μέγεθος της Γης, έχασε και ξαναπόκτησε ατμόσφαιρα, μέσω ηφαιστειακής δραστηριότητας!
Σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο, 41 έτη φωτός μακριά, είναι ένας βραχώδης εξωπλανήτης του μεγέθους της Γης που ονομάζεται GJ 1132 b. Ο πλανήτης αυτός έχει ενδιαφέροντες παραλληλισμούς με τη Γη, αλλά είναι και πολύ διαφορετικός.
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021
Πιθανά ένας γιγαντιαίος πλανήτης, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το λαμπερό άστρο Βέγα!
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις ότι ένας τεράστιος, καυτός πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Βέγα, ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια στον νυχτερινό ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal, επικεντρώνεται σε ένα εντυπωσιακό και σχετικά νεαρό αστέρι, τον Βέγα, ο οποίος ανήκει στον αστερισμό της Λύρας και έχει μάζα διπλάσια από τον δικό μας ήλιο.
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
Νέα θεωρία για την διαστολή του Σύμπαντος, προσπαθεί να γεφυρώσει τα κενά στην κατανόηση του φαινομένου!
Το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια τεράστια έκρηξη, το Big Bang πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια άρχισε να επεκτείνεται. Η διαστολή αυτή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και το σύμπαν εξακολουθεί να απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως ένα μπαλόνι που φουσκώνει. Οι φυσικοί συμφωνούν σε αυτό, αλλά κάτι δεν πάει καλά!