Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις ότι ένας τεράστιος, καυτός πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Βέγα, ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια στον νυχτερινό ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal, επικεντρώνεται σε ένα εντυπωσιακό και σχετικά νεαρό αστέρι, τον Βέγα, ο οποίος ανήκει στον αστερισμό της Λύρας και έχει μάζα διπλάσια από τον δικό μας ήλιο.
Ο Βέγας βρίσκεται μόλις 25 έτη φωτός, ή περίπου 230 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, από τη Γη - αστρονομικά δηλαδή πολύ κοντά μας. Οι επιστήμονες μπορούν να δουν τον Βέγα με τηλεσκόπια ακόμη και όταν δεν είναι απολύτως σκοτεινά, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό υποψήφιο για έρευνα, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Samuel Quinn, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και Σμιθσόνιαν (CfA). «Είναι αρκετά φωτεινός ώστε να μπορείτε να τον δείτε στο λυκόφως όταν άλλα αστέρια χάνονται υπό το φως του ήλιου», δήλωσε ο Quinn.
Οι ερευνητές όμως δεν είχαν βρει έως τώρα έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Βέγα. Με βάση μια δεκαετία παρατηρήσεων από το έδαφος, ο Quinn και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ένα περίεργο σήμα που θα μπορούσε να είναι ο πρώτος γνωστός κόσμος στην περιοχή του αστεριού. Εάν τα συμπεράσματα της ομάδας επιβεβαιωθούν, ο εξωγήινος πλανήτης θα βρίσκεται σε τροχιά τόσο κοντά στο Βέγα που η τροχιά του θα διαρκεί λιγότερο από δυόμισι μέρες (ο Ερμής, αντίθετα, χρειάζεται 88 ημέρες για έναν κύκλο περί τον ήλιο). Αυτός ο υποψήφιος πλανήτης θα μπορούσε επίσης να καταταχθεί ως ο δεύτερος πιο καυτός κόσμος που είναι γνωστός στην επιστήμη - με επιφανειακές θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 5.990 βαθμούς Φαρενάιτ. Η έρευνα της ομάδας προσπαθεί επίσης να προσδιορίσει εάν υπάρχουν και άλλοι εξωτικοί κόσμοι στη γειτονιά του άστρου. «Αυτό θα πρέπει να είναι ένα τεράστιο σύστημα, πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι πλανήτες και είναι απλώς θέμα χρόνου να τους εντοπίσουμε».
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 4.000 εξωπλανήτες, ή πλανήτες πέρα από το ηλιακό σύστημα, μέχρι σήμερα. Λίγοι από αυτούς ωστόσο, περιβάλλουν αστέρια που είναι τόσο φωτεινά ή τόσο κοντά στη Γη όσο ο Βέγας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν υπάρχουν πλανήτες γύρω από το αστέρι, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να τους ρίξουν μια πολύ πιο λεπτομερή ματιά. «Θα ήταν πραγματικά συναρπαστικό να βρούμε έναν πλανήτη γύρω από το Βέγα, επειδή προσφέρει δυνατότητες για μελλοντική μελέτη με τρόπους που οι πλανήτες γύρω από πιο αδύναμα αστέρια δεν θα μπορούσαν», είπε ο Quinn.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: ο Βέγας είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν αστέρι τύπου Α, το όνομα για αντικείμενα που τείνουν να είναι μεγαλύτερα, νεότερα και πολύ πιο γρήγορα περιστρεφόμενα από τον δικό μας ήλιο. Ο Βέγας, για παράδειγμα, περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μία φορά κάθε 16 ώρες - πολύ γρηγορότερα από τον ήλιο που έχει μια περίοδο περιστροφής 27 ημερών. Ένας τόσο γρήγορος ρυθμός, μπορεί να δυσκολεύσει τους επιστήμονες να συλλέξουν ακριβή δεδομένα για την κίνηση του αστεριού και κατ' επέκταση, τυχόν πλανήτες σε τροχιά γύρω από αυτό. Συγκεκριμένα, η ομάδα έψαχνε για ένα ενδεικτικό σήμα ενός εξωγήινου πλανήτη - μια ελαφριά ταλάντωση στην ταχύτητα του αστεριού. Εάν υπάρχει ένας πλανήτης γύρω από ένα αστέρι, αυτός έλκει το αστέρι, έστω και ελάχιστα, αναγκάζοντάς το να ταλαντεύεται μπρος-πίσω. Η ομάδα ανακάλυψε ένα σήμα που δείχνει ότι ο Βέγας μπορεί να φιλοξενεί αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «καυτό Ποσειδώνα» ή ίσως «καυτό Δία». Ο πλανήτης που μπορεί να δώσει αυτό το σήμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο μέγεθος του Ποσειδώνα και ενδεχομένως μεγάλος όσο ο Δίας και θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο άστρο από ότι ο Ερμής στον ήλιο. Εφόσον είναι τόσο κοντά στο Βέγα, ο υποψήφιος πλανήτης μπορεί να φουσκώσει σαν μπαλόνι και ακόμη και ο σίδηρος θα εξατμιζόταν ως αέριο στην ατμόσφαιρά του. Οι ερευνητές έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν πριν μπορέσουν να πουν οριστικά ότι έχουν ανακαλύψει αυτόν τον πλανήτη. Ο Hurt σημείωσε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να τον αναζητήσουν μπορεί να είναι η σάρωση του αστρικού συστήματος απευθείας με τηλεσκόπια για να ανιχνευθεί το φως που αντανακλάται από τον καυτό, φωτεινό πλανήτη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI). (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκαν έξι εξωπλανήτες να κινούνται με έναν ρυθμικό χορό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου