Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Νηρηίδα: Το «Εκκεντρικό» Φεγγάρι του Ποσειδώνα

Σε απόσταση τριάντα φορές μεγαλύτερη από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο, βρίσκεται ο Ποσειδώνας, ο 8ος και τελευταίος (επίσημος) πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Όπως και οι άλλοι γίγαντες αερίων, φιλοξενεί πολλούς δορυφόρους, εκ των οποίων 14 έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό φεγγάρι του Ποσειδώνα είναι ο Τρίτωνας. Ωστόσο, ένας δορυφόρος που παραμένει αρκετά μυστηριώδης, είναι η Νηρηίδα.

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Τα σύννεφα, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον Αρη ζεστό και υγρό, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της σύγχρονης διαστημικής επιστήμης επανήλθε μετά την προσεδάφιση του Perseverance της NASA στον Άρη: Σήμερα ο πλανήτης είναι μια τεράστια έρημος, αλλά το rover βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα αρχαίο δέλτα ποταμού. Η φαινομενική αντίφαση προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, επειδή ο Άρης είχε σίγουρα ρέοντα ποτάμια, αν και λάμβανε λιγότερο από το ένα τρίτο της ηλιοφάνειας που λαμβάνει σήμερα στη Γη.

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Γιγαντιαίος εξωπλανήτης σε τεράστια απόσταση από το άστρο του, δημιουργεί ερωτηματικά στους επιστήμονες!

Μια ομάδα Ολλανδών αστρονόμων φωτογράφησε έναν τεράστιο πλανήτη σε τροχιά σε μεγάλη απόσταση γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ηλιο. Γιατί αυτός ο πλανήτης είναι τόσο τεράστιος και γιατί βρίσκεται τόσο μακριά από το άστρο, αποτελεί μυστήριο. Οι ερευνητές που τον εξετάζουν, θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Gliese-740: Μία νέα υπερ-Γαία ανακαλύφθηκε γύρω από έναν κόκκινο νάνο.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται διεξοδική έρευνα των κόκκινων νάνων για να εντοπισθούν εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους. Αυτά τα αστέρια έχουν επιφανειακές θερμοκρασίες μεταξύ 2400 και 3700 βαθμών K (περισσότερο από 2000 βαθμούς πιο χαμηλές από τον Ήλιο) και μάζες μεταξύ 0,08 και 0,45 ηλιακών μαζών. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Borja Toledo Padrón, διδακτορικό σπουδαστή στο Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), που ειδικεύεται στην αναζήτηση πλανητών γύρω από αυτόν τον τύπο αστεριών, ανακάλυψε ένα πλανήτη τύπου υπέρ-Γαίας σε τροχιά γύρω από το αστέρι GJ 740, ένα κόκκινο αστέρι νάνο που βρίσκεται περίπου 36 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Εντοπίσθηκαν πέντε πολλαπλά συστήματα άστρων κατάλληλα για ζωή, αντίθετα με τις έως σήμερα απόψεις!

Επιστήμονες βρήκαν στοιχεία, αντίθετα με τα αναμενόμενα, ότι πέντε γνωστά συστήματα με πολλαπλά αστέρια, τα Kepler-34, -35, -38, -64 και -413, είναι πιθανόν ικανά για την υποστήριξη της ζωής. Ένα μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε πρόσφατα επέτρεψε στους ερευνητές του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης του Αμπού Ντάμπι (NYU Abu Dhabi) και του Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον να δείξουν ότι αυτά τα συστήματα - μεταξύ 2760 και 5930 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στους αστερισμούς της Λύρας και του Κύκνου - υποστηρίζουν μια μόνιμη "Κατοικήσιμη Ζώνη", μια περιοχή γύρω τους στην οποία το νερό θα μπορούσε να παραμείνει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια πλανητών που μοιάζουν με τη Γη.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Η ανίχνευση οξυγόνου σε εξωπλανήτες, δεν αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ζωής.

Τα μελλοντικά τηλεσκόπια θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν την ύπαρξη οξυγόνου σε μακρινούς εξωπλανήτες, στην προσπάθεια ανακάλυψης βιολογικής δραστηριότητας. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 2021 στο AGU Advances περιγράφει διάφορα σενάρια με τα οποία ένας άψυχος πλανήτης γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο θα μπορούσε να εξελιχθεί και να έχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρά του, χωρίς όμως την παρουσία ζωής σε αυτόν. «Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τους επιστήμονες που αναζητούν ζωή σε άλλους πλανήτες, επειδή δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα χωρίς ζωή, οπότε θα πρέπει να συγκεντρώσουν και άλλες πληροφορίες για να την διακρίνουν», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Joshua Krissansen-Totton, του Τμήματος Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Santa Cruz.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

HD 209458: Το χημικό αποτύπωμα της ατμόσφαιρας γιγαντιαίου εξωπλανήτη, υποδεικνύει την "μετανάστευσή" του!

Οι αστρονόμοι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο πρώτος εξωπλανήτης που εντοπίστηκε με την μέθοδο της διέλευσης το 1999, ο HD 209458b, θα μπορούσε να έχει μεταναστεύσει σε μια κοντινή τροχιά γύρω από το αστέρι του από την αρχική του που βρισκόταν πιο μακριά.

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Το μέγεθος των σταγόνων της βροχής, μπορεί να καθορίζουν την κατοικησιμότητα των πλανητών.

Μια μέρα, η ανθρωπότητα μπορεί να περπατήσει σε έναν άλλο κατοικήσιμο πλανήτη. Αυτός ο πλανήτης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από τη Γη, αλλά ένα πράγμα θα είναι οικείο – η βροχή. Σε μια πρόσφατη εργασία, ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι σταγόνες βροχής είναι εξαιρετικά παρόμοιες σε διαφορετικά πλανητικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε πλανήτες τόσο ριζικά διαφορετικοί όπως η Γη και ο Δίας.