Σε απόσταση τριάντα φορές μεγαλύτερη από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο, βρίσκεται ο Ποσειδώνας, ο 8ος και τελευταίος (επίσημος) πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Όπως και οι άλλοι γίγαντες αερίων, φιλοξενεί πολλούς δορυφόρους, εκ των οποίων 14 έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό φεγγάρι του Ποσειδώνα είναι ο Τρίτωνας. Ωστόσο, ένας δορυφόρος που παραμένει αρκετά μυστηριώδης, είναι η Νηρηίδα.
Η Νηρηίδα ονομάζεται επίσης Ποσειδώνας ΙΙ. Ανακαλύφθηκε την Πρωτομαγιά του 1949 από τον Gerard Kuiper, τον αστρονόμο που υποστήριξε την ύπαρξη μιας δεύτερης ζώνης αστεροειδών πέρα από τον Ποσειδώνα πολύ πριν αυτή ανακαλυφθεί (ζώνη Kuiper).
Η Νηρηίδα βρίσκεται σε τροχιά σε σημαντική απόσταση από τον πλανήτη. Η μέση απόσταση είναι 5.513.400 χλμ. Από όλους τους δορυφόρους στο ηλιακό σύστημα, έχει την πιο έκκεντρη τροχιά. Η μεγάλη εκκεντρότητά του, φέρνει το δορυφόρο σε μια απόσταση 1.372.000 χλμ. από τον Ποσειδώνα και τον απομακρύνει μέχρι τα 9.655.000 χλμ. δηλαδή 15 φορές πιο μακριά από τον Ποσειδώνα, από το αμέσως επόμενο πλησιέστερο φεγγάρι, τον Τρίτωνα. Η Νηρηίδα χρειάζεται 360 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά με μια μέση ταχύτητα 4.000 χλμ την ώρα. Η διάμετρός της είναι μόλις 170 χιλιόμετρα. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνειά της, είναι μόνο 0,071 μέτρα / δευτ2 σχεδόν 140 φορές μικρότερη της Γης. Αυτό σημαίνει, ότι με μια ταχύτητα 560 χλμ / ώρα, ένα σώμα μπορεί να διαφύγει στο διάστημα, όταν για να διαφύγει από την έλξη της Γης απαιτούνται πάνω από 40.000 χλμ / ώρα. Το βλήμα ενός όπλου δηλαδή στην Νηρηίδα, θα μετατρεπόταν άνετα σε πύραυλο!
Είναι εξαιρετικά αμυδρό σώμα καθώς ακόμη και με μεγάλο τηλεσκόπιο από τη Γη δεν εξασφαλίζεται πάντα η παρατήρησή του. Η επιφάνεια της Νηρηίδας αποτελείται από ένα μείγμα πάγου και βραχώδους υλικού. Η περίεργη τροχιά της, έκανε τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι η Νηρηίδα μπορεί να ήταν ένας αστεροειδής της γειτονικής ζώνης Kuiper. Οι επικρατούσες θεωρίες σήμερα, υποστηρίζουν ότι σχηματίστηκε γύρω από τον Ποσειδώνα και δεν αποτελεί ένα σώμα που αιχμαλωτίσθηκε από την βαρύτητα του πλανήτη. Όμως, κατά την σύλληψη του μεγαλύτερου φεγγαριού του Ποσειδώνα, του Τρίτωνα που κάποτε ήταν ένας ανεξάρτητος πλανητοειδής, η τροχιά της Νηρηίδας διαταράχθηκε και απέκτησε την σημερινή έκκεντρη τροχιά της.
Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 πέρασε σε απόσταση 4.700.000 χιλιομέτρων από την Νηρηίδα μεταξύ 20 Απριλίου και 19 Αυγούστου 1989 και έβγαλε 83 φωτογραφίες, οι οποίες όμως ήταν πολύ αχνές ώστε να μπορέσουν να δώσουν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες.
ΠΗΓΕΣ: Wikipedia, NASA, Space.com στο youtube.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο πλανήτης Ποσειδώνας, συγκριτικά με την Γη (αριστερά). Credit: Brian Alteyer. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ωκεανός του Εγκέλαδου διατρέχεται από θαλάσσια ρεύματα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου