Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι με περίοδο 2,4 ημερών και η μάζα του είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Επειδή το αστέρι είναι σχετικά κοντά μας και ο πλανήτης πολύ κοντά στο άστρο, αυτό η νέα υπέρ-Γη θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο μελλοντικών ερευνών με τηλεσκόπια πολύ μεγάλης διαμέτρου προς το τέλος αυτής της δεκαετίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.
«Αυτός είναι ο πλανήτης με τη δεύτερη μικρότερη τροχιακή περίοδο γύρω από αυτόν τον τύπο αστεριών. Η μάζα και η περίοδος υποδηλώνουν έναν βραχώδη πλανήτη, με ακτίνα περίπου 1,4 φορές της Γης, που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές παρατηρήσεις με τον δορυφόρο TESS», εξηγεί ο Borja Toledo Padrón, ο κύριος συγγραφέας του άρθρου.
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης την παρουσία ενός δεύτερου πλανήτη με τροχιακή περίοδο 9 ετών και μάζα συγκρίσιμη με εκείνη του Κρόνου (σχεδόν 100 φορές την μάζα της Γης), αν και το σήμα που προέρχεται από μετρήσεις της ακτινικής ταχύτητας του άστρου θα μπορούσε να οφείλεται στην μαγνητική δραστηριότητα του άστρου, έτσι ώστε να απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται πραγματικά σε έναν δεύτερο πλανήτη.
Η αποστολή Kepler, αναγνωρισμένη σε μία από τις πιο επιτυχημένες στην ανίχνευση εξωπλανητών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της διέλευσης (που είναι η αναζήτηση μικρών παραλλαγών στη φωτεινότητα ενός αστεριού που προκαλείται από τη διέλευση μπροστά από αυτό πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του), ανακάλυψε συνολικά 156 νέους πλανήτες γύρω από αστέρια μικρής θερμοκρασίας. Από τα δεδομένα εκτιμάται ότι αυτός ο τύπος αστεριών φιλοξενεί κατά μέσο όρο 2,5 πλανήτες, με περιόδους τροχιάς μικρότερες των 200 ημερών.
Η αναζήτηση εξωπλανητών γύρω από μικρά αστέρια διευκολύνεται από τη μικρότερη διαφορά μεταξύ της μάζας του πλανήτη και της μάζας του αστεριού σε σύγκριση με μεγαλύτερα αστέρια, καθώς και τον μεγάλο αριθμό αυτού του τύπου αστεριών στο Γαλαξία μας. Τα μικρά αστέρια είναι επίσης ένας ιδανικός στόχος για την αναζήτηση πλανητών μέσω της μεθόδου της ακτινικής ταχύτητας. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην ανίχνευση μικρών διακυμάνσεων στην ταχύτητα ενός άστρου λόγω της βαρυτικής έλξης ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικές παρατηρήσεις.
Από την ανακάλυψη το 1998 του πρώτου σήματος ενός εξωπλανήτη γύρω από ένα αστέρι νάνο, μέχρι τώρα, έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 116 εξωπλανήτες γύρω από αυτήν την κατηγορία αστεριών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας. Η κύρια δυσκολία αυτής της μεθόδου σχετίζεται με την έντονη μαγνητική δραστηριότητα αυτού του τύπου αστεριών, τα οποία μπορούν να παράγουν φασματοσκοπικά σήματα πολύ παρόμοια με αυτά που οφείλονται σε εξωπλανήτη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Stefan02. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η δημοσίευση των παραμέτρων 30.000 νάνων – άστρων, αναμένεται να βοηθήσει στην ανακάλυψη και άλλων εξωπλανητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου