Σελίδες

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Γιγαντιαίος εξωπλανήτης σε τεράστια απόσταση από το άστρο του, δημιουργεί ερωτηματικά στους επιστήμονες!

Μια ομάδα Ολλανδών αστρονόμων φωτογράφησε έναν τεράστιο πλανήτη σε τροχιά σε μεγάλη απόσταση γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ηλιο. Γιατί αυτός ο πλανήτης είναι τόσο τεράστιος και γιατί βρίσκεται τόσο μακριά από το άστρο, αποτελεί μυστήριο. Οι ερευνητές που τον εξετάζουν, θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ο εν λόγω πλανήτης ονομάζεται YSES 2b, που βρίσκεται 360 έτη φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού Musca του Νοτίου Ημισφαιρίου. Ο αεριώδης πλανήτης είναι έξι φορές μεγαλύτερης μάζας από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Βρίσκεται σε τροχιά 110 φορές πιο μακριά από το αστέρι του από ό, τι η Γη από τον ήλιο ή 20 φορές την απόσταση μεταξύ του ήλιου και του Δία (ή αλλιώς σε απόσταση περίπου 16.500.000.000 χιλιομέτρων).

Το αστέρι έχει ηλικία μόλις 14 εκατομμυρίων ετών και μοιάζει με τον ήλιο μας στην παιδική του ηλικία. Η μεγάλη απόσταση από τον πλανήτη έως το αστέρι αποτελεί μυστήριο για τους αστρονόμους, επειδή δεν φαίνεται να ταιριάζει με κανένα από τα δύο μοντέλα για το σχηματισμό μεγάλων αερίων πλανητών. Εάν ο πλανήτης είχε αναπτυχθεί στη σημερινή του θέση μακριά από το αστέρι, δεν θα είχε αυτή την τεράστια μάζα, επειδή δεν υπάρχει αρκετό υλικό για να δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος πλανήτης σε αυτή την απόσταση. Εάν ο πλανήτης δημιουργήθηκε από τη λεγόμενη αστάθεια βαρύτητας στον αρχικό πλανητικό δίσκο, τότε θα έπρεπε να είναι ακόμα βαρύτερος. Μια τρίτη πιθανότητα είναι ότι ο πλανήτης σχηματίστηκε κοντά στο άστρο και μετά μετανάστευσε προς τα έξω. Μια τέτοια μετανάστευση, ωστόσο, θα απαιτούσε τη βαρυτική επιρροή ενός δεύτερου πλανήτη, τον οποίο οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη.

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να ερευνούν το περιβάλλον αυτού του ασυνήθιστου πλανήτη και του αστεριού του στο μέλλον και ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για το σύστημα και θα συνεχίσουν να αναζητούν άλλους αεριώδεις πλανήτες γύρω από νεαρά αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο. Εξετάζοντας περισσότερους εξωπλανήτες που μοιάζουν με τον Δία στο εγγύς μέλλον, ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες σχηματισμού των εντυπωσιακών γιγάντων αερίου.

Ο πλανήτης YSES 2b ανακαλύφθηκε με την έρευνα Young Suns Exoplanet (YSES). Αυτή η έρευνα ήδη είχε δώσει παλαιότερα την πρώτη άμεση εικόνα ενός συστήματος πολλαπλών μεγάλων πλανητών γύρω από ένα αστέρι όπως ο Ήλιος το 2020. Τα υπάρχοντα τηλεσκόπια δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να παρέχουν άμεση απεικόνιση πλανητών του μεγέθους της Γης γύρω από άλλα άστρα, μπορούν όμως έστω και με δυσκολία να εντοπίσουν γιγαντιαίους εξωπλανήτες. Οι ερευνητές έκαναν τις παρατηρήσεις τους χρησιμοποιώντας το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή. Χρησιμοποίησαν το όργανο SPHERE του τηλεσκοπίου για το σκοπό αυτό το οποίο αναπτύχθηκε από τις Κάτω Χώρες και μπορεί να συλλάβει άμεσο και έμμεσο φως από μεγάλους εξωπλανήτες.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-04-giant-planet-large-distance-sun-like.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απεικόνιση του γιγαντιαίου πλανήτη 51 Πηγάσου, που ανακαλύφθηκε το 1999. Credit: ESO/L. Benassi. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το χημικό αποτύπωμα της ατμόσφαιρας γιγαντιαίου εξωπλανήτη, υποδεικνύει την "μετανάστευσή" του!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: