Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

WASP-189b: ο ακραίος γιγαντιαίος εξωπλανήτης, διαθέτει μια εξωτική και πολύπλοκη ατμόσφαιρα.

Μια διεθνής ομάδα που περιλαμβάνει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (NCCR) PlanetS των ΗΠΑ, ανέλυσε την ατμόσφαιρα ενός από τους πιο ακραίους γνωστούς πλανήτες με μεγάλη λεπτομέρεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτού του καυτού πλανήτη που μοιάζει με τον Δία και που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου CHEOPS, μπορεί να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα πολλών άλλων εξωπλανητών - συμπεριλαμβανομένων πλανητών που μοιάζουν με τη Γη.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Η βαρύτητα του Ηλιου και το "μεγάλο" φεγγάρι μας, μπορεί να προκαλούν τις τεκτονικές κινήσεις της Γης!

Μια μελέτη με επικεφαλής τη γεωφυσικό Anne M. Hofmeister του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προτείνει ότι οι μη ισορροπούμενες δυνάμεις και ροπές στο σύστημα Γης – Σελήνης - Ήλιου οδηγούν στην κίνηση των τεκτονικών πλακών του πλανήτη μας και δευτερευόντως η επικρατούσα υπόθεση ότι η κίνηση των τεκτονικών πλακών σχετίζεται με τα ρεύματα μεταφοράς του μανδύα της Γης.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Μίμας: ακόμα ένας μικρός, ωκεάνιος κόσμος στο πλανητικό μας σύστημα!

Μία επιστήμονας του Southwest Research Institute θέλησε να αποδείξει ότι το μικροσκοπικό και πιο εσωτερικό φεγγάρι του Κρόνου ήταν ένας παγωμένος, αδρανής δορυφόρος και αντί αυτού ανακάλυψε ότι ο δορυφόρος αυτός, ο Μίμας, έχει έναν υγρό εσωτερικό ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του!

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και ο πλανήτης Αφροδίτη, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόβλεψη του μέλλοντος του πλανήτη μας, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το πιο περίπλοκο και ακριβό διαστημικό εργαστήριο που κατασκευάσθηκε ποτέ, απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες από τον τελικό του προορισμό, ενάμιση εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Μόλις φτάσει και αρχίσει την λειτουργία του, θα στείλει εικόνες και πληροφορίες για μέρη του χώρου και του χρόνου που ο άνθρωπος δεν έχει ξαναδεί. Θα στείλει επίσης νέες πληροφορίες από απρόσιτα μέρη του ηλιακού μας συστήματος.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

TOI-2257 b: ο νέος εξωπλανήτης τύπου μίνι-Ποσειδώνα, που ανακαλύφθηκε γύρω από έναν κόκκινο νάνο.

Με επικεφαλής τη Δρ. Nicole Schanche του Πανεπιστημίου της Βέρνης, μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη τύπου μίνι-Ποσειδώνα ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο. Η ανακάλυψη έγινε χάρη σε παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο SAINT-EX στο Μεξικό.