Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Δημοσιεύθηκε επίσημα! Ο πλανήτης Kepler-186f, αποτελεί πιθανότατα μια δεύτερη Γη!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη να περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός κοντινού αστεριού, του Kepler-186.

Ο πλανήτης με το όνομα Kepler-186f απέχει περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου. Η κατοικήσιμη ζώνη, που επίσης ονομάζεται και ως ζώνη Goldilocks (χρυσομαλλούσας), είναι η περιοχή γύρω από ένα αστέρι εντός της οποίας αντικείμενα πλανητικής μάζας με αρκετή ατμοσφαιρική πίεση μπορούν να διατηρήσουν υγρό νερό στις επιφάνειές τους. Ενώ έχει προβλεφθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια πλανήτες του μεγέθους της Γης στον Γαλαξία μας, αυτός ο συγκεκριμένος χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος πλανήτης του μεγέθους της Γης που ανακαλύφθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άλλου άστρου.

Αυτό σημαίνει ότι εάν το αστέρι γύρω από το οποίο κινείται αυτός ο πλανήτης συμπεριφέρεται όπως ο Ήλιος μας, τότε η πιθανότητα ζωής σε αυτόν αυξάνεται εκθετικά.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα μόνο έναν πλανήτη όπου επιβιώνει η ζωή – τη Γη. Όταν αναζητάμε ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δίνουμε έμφαση στην ανακάλυψη πλανητών με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά της Γης», δήλωσε η Elisa Quintana, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο SETI στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στο Moffett Field της Καλιφόρνια και βασική συγγραφέας της σχετικής εργασίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. «Η ανακάλυψη ενός πλανήτη παρόμοιου μεγέθους με τη Γη και μάλιστα εντός μιας κατοικήσιμης ζώνης είναι μια σημαντική ανακάλυψη».

Το αστέρι έχει τη μισή μάζα και μέγεθος από τον Ήλιο μας και ο πλανήτης Kepler-186f  λαμβάνει μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας που παίρνουμε εμείς από το άστρο μας. Ο Kepler-186f εκτελεί μια τροχιά γύρω από το άστρο του κάθε 130 ημέρες. Εκτός από τον Kepler-186f, υπάρχουν άλλοι 4 πλανήτες στο σύστημα του άστρου Kepler-186.

ΠΗΓΗ: https://www.chaosmosnews.net/2022/01/12/its-official-astronomers-have-discovered-another-earth/?fbclid=IwAR3bzci1byKGnmHYC1mrDEXUjUYjO0Bk6VKWV2Knu4eo1H86M5NCS-4POlg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο πλανήτης Kepler-186f, ο πρώτος που επιβεβαιώθηκε με το μέγεθος της Γης και εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Image Credit: NASAAmes/SETI Institute/JPL-Caltech. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι εξωπλανήτες γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον 'Ηλιο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: