Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Μια φανταστική επίσκεψη στη γειτονιά του συστήματος του Σείριου!

Αυτή η εικόνα είναι η μια καλλιτεχνική απόδοση που δείχνει πώς το δυαδικό σύστημα του Σείριου Α και του μικρού μπλε συντρόφου του, του Σείριου Β, θα φαίνεται σε έναν διαστρικό επισκέπτη που το πλησιάζει από μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του Ήλιου.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Παρά τις έντονες ανωμαλίες του, το μαγνητικό πεδίο της Γης δεν φαίνεται να οδεύει σε αναστροφή!

Η εμφάνιση μιας περιοχής στον Νότιο Ατλαντικό ωκεανό όπου η ισχύς του γεωμαγνητικού πεδίου μειώνεται ραγδαία, οδήγησε σε εικασίες ότι η Γη ενδεχομένως οδεύει προς μια αντιστροφή της μαγνητικής πολικότητας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που συγκεντρώνει στοιχεία που εκτείνονται 9.000 χρόνια στο παρελθόν, υποδηλώνει ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν δεν είναι μοναδικές και ότι η αναστροφή μπορεί τελικά να μην είναι πιθανή.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Οχι, ο Ηλιος δεν είναι τυλιγμένος στις φλόγες!

Οι περισσότεροι, φανταζόμαστε τον Ήλιο σαν μια τεράστια φλεγόμενη σφαίρα. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!

Ο Ήλιος, δεν είναι παρά μία κολοσσιαίων διαστάσεων μπάλα αερίων που έχει συσσωρεύσει η βαρύτητα. Η απίστευτη πίεση των αερίων στον πυρήνα του, προκαλεί την σύντηξη 700 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνων και την μετατροπή τους σε 695 εκατομμύρια τόνους ήλιο το δευτερόλεπτο! Η μάζα που υπολείπεται, δηλαδή οι 5 εκατομμύρια τόνοι, μετατρέπονται σε ενέργεια με την μορφή ακτίνων γ πολύ μικρού μήκους κύματος.