Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Οχι, ο Ηλιος δεν είναι τυλιγμένος στις φλόγες!

Οι περισσότεροι, φανταζόμαστε τον Ήλιο σαν μια τεράστια φλεγόμενη σφαίρα. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!

Ο Ήλιος, δεν είναι παρά μία κολοσσιαίων διαστάσεων μπάλα αερίων που έχει συσσωρεύσει η βαρύτητα. Η απίστευτη πίεση των αερίων στον πυρήνα του, προκαλεί την σύντηξη 700 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνων και την μετατροπή τους σε 695 εκατομμύρια τόνους ήλιο το δευτερόλεπτο! Η μάζα που υπολείπεται, δηλαδή οι 5 εκατομμύρια τόνοι, μετατρέπονται σε ενέργεια με την μορφή ακτίνων γ πολύ μικρού μήκους κύματος.

Η ακτινοβολία αυτή, διασχίζοντας τα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πυκνών αερίων, φτάνει τελικά στην επιφάνεια του Ήλιου και εκπέμπεται στο διάστημα υπό την μορφή ορατού κυρίως φωτός και θερμότητας. Η πίεση της ακτινοβολίας, οι θερμοκρασιακές μεταβολές και το πολύπλοκο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, προκαλούν τις θεαματικές εκλάμψεις του, οι οποίες όμως δεν είναι φλόγες αλλά υπέρθερμα αέρια που εκπέμπουν επίσης στο ορατό φως.

Οι πυρηνικές λοιπόν αντιδράσεις βαθιά στο εσωτερικό του άστρου μας, είναι αυτές που τον κάνουν τόσο λαμπρό και θερμό. Άλλωστε το διαστημικό κενό δεν διαθέτει ούτε οξυγόνο ούτε κάποια άλλη καύσιμη ύλη, ώστε να μπορεί να συντηρηθεί οποιουδήποτε είδους καύση!

RESEARCH HIGHLIGHS

ΕΙΚΟΝΑ: Credit: alexisnyal. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ηλιος μας, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα "δραστήριος".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: