Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Μια φανταστική επίσκεψη στη γειτονιά του συστήματος του Σείριου!

Αυτή η εικόνα είναι η μια καλλιτεχνική απόδοση που δείχνει πώς το δυαδικό σύστημα του Σείριου Α και του μικρού μπλε συντρόφου του, του Σείριου Β, θα φαίνεται σε έναν διαστρικό επισκέπτη που το πλησιάζει από μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του Ήλιου.

Το μεγάλο, λευκό αστέρι Σείριος Α κυριαρχεί στη σκηνή, ενώ ο Σείριος Β είναι ο μικρός αλλά πολύ θερμός μπλε – λευκός νάνος στα δεξιά. Τα δύο αστέρια περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 50 χρόνια. Οι λευκοί νάνοι είναι τα υπολείμματα αστεριών παρόμοια με τον Ήλιο μας.

Το σύστημα του Σείριου, μόλις 8,6 έτη φωτός από τη Γη, είναι το πέμπτο πλησιέστερο αστρικό σύστημα που είναι γνωστό. Ο Σείριος Α, έχει σχεδόν διπλάσια διάμετρο από αυτή του Ήλιου και η θερμοκρασία του φτάνει τους 7.000οΚ με αποτέλεσμα να εκπέμπει ένα εκτυφλωτικό λευκό και ελαφρώς γαλάζιο φως. Ο Σείριος Β είναι αχνός λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους. Η διάμετρός του είναι μόνο 12 χιλιάδες χιλιόμετρα, ελαφρώς μικρότερη από τη διάμετρο της Γης μας. Η λάμψη του χάνεται μέσα στο έντονο φως του Σειρίου Α και το σύστημα φαίνεται στον γήινο ουρανό σαν το λαμπρότερο άστρο.

Το σύστημα του Σείριου είναι τόσο κοντά στη Γη που οι περισσότεροι από τους γνωστούς αστερισμούς θα έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση όπως στον δικό μας ουρανό. Σε αυτή την απόδοση από την σκοπιά του φανταστικού διαστρικού ταξιδιώτη, βλέπουμε στο βάθος τα τρία φωτεινά αστέρια που συνθέτουν το Θερινό Τρίγωνο: Altair, Deneb και Vega. Ο Altair είναι η λευκή κουκκίδα πάνω από τον Σείριο Α. Ο Deneb είναι η κουκκίδα πάνω δεξιά και ο Vega βρίσκεται κάτω από τον Σείριο Β. Αλλά υπάρχει μια άγνωστη προσθήκη στον αστερισμό: ο δικός μας Ήλιος είναι ένα αστέρι δεύτερου μεγέθους, που φαίνεται ως μια μικρή κουκκίδα ακριβώς κάτω και δεξιά από τον Σείριο Α!

ΠΗΓΗ: Visions ofAstronomy

ΕΙΚΟΝΑ: Credit: NASA, ESA and G. Bacon (STScI)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 44 πλησιέστερα άστρα, σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: