Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο πλανήτης Αρης, δεν είναι τελικά τόσο "κόκκινος" όσο φανταζόμασταν!

Ο Άρης έχει κερδίσει το παρατσούκλι Κόκκινος Πλανήτης: το κατακόκκινο χρώμα του οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξειδωμένου σιδήρου, όπως η κρούστα που παρατηρούμε άνθρωποι σε παλιό, διαβρωμένο μέταλλο. Αλλά μια νέα εικόνα του Άρη δείχνει τον γείτονα της Γης πολύ πιο ενδιαφέρον από μια σκουριασμένη σφαίρα.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ακόμα μια απογοήτευση για τις ατμόσφαιρες του πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) οι αστρονόμοι προσπαθούν να μελετήσουν όσο γίνεται λεπτομερέστερα τους επτά πλανήτες του πολύ ενδιαφέροντος πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1, έναν προς έναν.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η περιστροφή της Γης διαρκούσε μόνο 19 ώρες!

Πολλές φορές δεν μας φτάνει μια μέρα για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Αλλά θα μας ήταν ακόμα πιο δύσκολο αν ζούσαμε νωρίτερα στην ιστορία της Γης. Αν και θεωρούμε δεδομένο το 24ωρο, στο βαθύ παρελθόν της Γης, οι μέρες ήταν ακόμη πιο σύντομες!

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Γιατί το Σύμπαν μετά την Μεγάλη Εκρηξη δεν κατέρρευσε σε μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα;

Είναι σχετικά απλό να δημιουργήσετε μια μαύρη τρύπα εάν είστε αρκετά επίμονοι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ασκήσετε αρκετή πίεση και να συνεχίσετε να πιέζετε κάτι σε απίστευτα μικρούς όγκους. Από κάποιο σημείο και μετά, κάτω από ένα κρίσιμο όριο η βαρυτική δύναμη γίνεται τόσο ισχυρή που υπερνικά κάθε άλλη δύναμη της φύσης, δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα, δηλαδή ένα σώμα με τόσο μεγάλη βαρύτητα που δεν αφήνει ούτε το φως να ξεφύγει.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Το James Webb εντόπισε έναν εκπληκτικά μεγάλο πίδακα υδρατμών που εκτοξεύεται από το φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο!

Ένας πίδακας υδρατμών από τον δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, που εκτείνεται σε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα - σχεδόν την απόσταση από το Λος Άντζελες μέχρι το Μπουένος Άιρες - ανιχνεύθηκε από ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Όχι μόνο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια εκπομπή νερού σε τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά το Webb δίνει επίσης στους επιστήμονες μια άμεση ματιά, για πρώτη φορά, στο πώς αυτή η εκπομπή τροφοδοτεί με νερό ολόκληρο το σύστημα του Κρόνου και τα δαχτυλίδια του.