Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Το James Webb εντόπισε έναν εκπληκτικά μεγάλο πίδακα υδρατμών που εκτοξεύεται από το φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο!

Ένας πίδακας υδρατμών από τον δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, που εκτείνεται σε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα - σχεδόν την απόσταση από το Λος Άντζελες μέχρι το Μπουένος Άιρες - ανιχνεύθηκε από ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Όχι μόνο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια εκπομπή νερού σε τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά το Webb δίνει επίσης στους επιστήμονες μια άμεση ματιά, για πρώτη φορά, στο πώς αυτή η εκπομπή τροφοδοτεί με νερό ολόκληρο το σύστημα του Κρόνου και τα δαχτυλίδια του.

Ο Εγκέλαδος, ένας ωκεάνιος κόσμος με όγκο περίπου το 1/2200 του όγκου της Γης, με μόλις 500 χιλιόμετρα διάμετρο, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς επιστημονικούς στόχους στο ηλιακό μας σύστημα στην αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη. Μεταξύ του παγωμένου εξωτερικού φλοιού του φεγγαριού και του βραχώδους πυρήνα του βρίσκεται ένας ωκεανός αλμυρού νερού που καλύπτει όλο τον δορυφόρο. Ηφαίστεια που μοιάζουν με θερμοπίδακες εκτοξεύουν σωματίδια πάγου, υδρατμούς και οργανικές χημικές ουσίες από ρωγμές στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Προηγουμένως, τα παρατηρητήρια είχαν χαρτογραφήσει πίδακες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια του φεγγαριού, αλλά η εξαιρετική ευαισθησία του Webb αποκαλύπτουν νέα δεδομένα. Το μήκος του λοφίου δεν ήταν το μόνο χαρακτηριστικό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών. Ο ρυθμός με τον οποίο αναβλύζει ο υδρατμός, περίπου 1000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, είναι επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Η τροχιά του Εγκέλαδου γύρω από τον Κρόνο είναι σχετικά σύντομη, μόλις 33 ώρες. Καθώς περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο, το φεγγάρι αφήνει συνεχώς πίσω του νερό, δημιουργώντας έναν τεράστιο τόρο, στο πέρασμά του. Στις παρατηρήσεις του Webb, δεν καταγράφηκε μόνο ο τεράστιος πίδακας, αλλά υπήρχε νερό παντού κατά μήκος της τροχιάς του. Αναλύοντας τα δεδομένα του Webb, οι αστρονόμοι προσδιόρισαν ότι περίπου το 30% του νερού παραμένει σε αυτήν την τροχιά περιτριγυρίζοντας τον Κρόνο και το άλλο 70% διαφεύγει και τροφοδοτεί με νερό το υπόλοιπο σύστημα του Κρόνου.

Τα επόμενα χρόνια, το Webb θα χρησιμεύσει ως το κύριο εργαλείο παρατήρησης για του ωκεάνιου δορυφόρου και τα δεδομένα του θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση μελλοντικών δορυφορικών αποστολών που θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν το βάθος του υπόγειου ωκεανού, πόσο παχύ είναι ο φλοιός του πάγου και πολλά άλλα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν πρόσφατα δεκτά για δημοσίευση στο Nature Astronomy.

ΠΗΓΗ: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/webb-maps-surprisingly-large-plume-jetting-from-saturn-s-moon-enceladus

ΕΙΚΟΝΑ: Ο πίδακας νερού όπως ανιχνεύθηκε από το Webb (κάτω αριστερά) και σχηματική αναπαράσταση του τεράστιου υδάτινου τόρου που δημιουργεί ο Εγκέλαδος καθώς περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο. Credit: NASA, ESA, CSA, STScI, Leah Hustak(STScI)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου, προκύπτει πολύ μικρότερη από ότι πίστευαν οι επιστήμονες σύμφωνα με νέα μελέτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: