Σελίδες

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ακόμα μια απογοήτευση για τις ατμόσφαιρες του πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) οι αστρονόμοι προσπαθούν να μελετήσουν όσο γίνεται λεπτομερέστερα τους επτά πλανήτες του πολύ ενδιαφέροντος πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1, έναν προς έναν.

Οι παρατηρήσεις έχουν ήδη δείξει ότι ο πιο εσωτερικός κόσμος, ο πλησιέστερος στο άστρο, ο TRAPPIST-1b, δεν διαθέτει ατμόσφαιρα. Τώρα, νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι και ο TRAPPIST-1c θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να φιλοξενεί μια λεπτή ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα αν και είναι πιθανό και αυτός να είναι εξίσου χωρίς ατμόσφαιρα όπως ο γείτονάς του.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Sebastian Zieba (Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, Γερμανία), παρακολούθησε τον TRAPPIST-1c καθώς περνούσε μπροστά από το αστέρι του χρησιμοποιώντας τη μεσαία υπέρυθρη κάμερα του JWST, καταγράφοντας τη φωτεινότητά του στα 15 μικρά - ένα μήκος κύματος που απορροφούν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα. «Ο TRAPPIST-1c είναι ενδιαφέρον γιατί είναι βασικά μια δίδυμη Αφροδίτη: Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Αφροδίτη και λαμβάνει παρόμοια ποσότητα ακτινοβολίας από το άστρο του όπως η Αφροδίτη από τον Ήλιο», εξηγεί το μέλος της ομάδας Kreidberg (επίσης στο Max Planck), «και σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να έχει μια πυκνή ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα όπως η Αφροδίτη».

Αλλά ο πλανήτης δεν φαινόταν ιδιαίτερα αμυδρός στα 15 μικρά, που σημαίνει ότι δεν παρεμποδιζόταν το φως καθώς διερχόταν μέσα από την ατμόσφαιρά του. Ο Zieba, ο Kreidberg και η ομάδα τους υπολόγισαν την θερμοκρασία σε περίπου 107οC κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι αν ο πλανήτης έχει ατμόσφαιρα βασισμένη στο διοξείδιο του άνθρακα τότε αυτή είναι πολύ λεπτή και αραιή, ακόμη πιο αραιή από αυτήν του Άρη.

Και οι επτά πλανήτες του συστήματος TRAPPIST είναι κόσμοι στο μέγεθος της Γης και αποτελούν καλούς στόχους για το JWST επειδή το σύστημα απέχει μόλις 40 έτη φωτός μακριά. Ωστόσο, οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από ένα αστέρι τύπου κόκκινου νάνου - ένα αστέρι επιρρεπές να εκπέμπει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας τώρα και ήταν ακόμη πιο ενεργό στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό, οδήγησε τους αστρονόμους να προειδοποιήσουν ότι οι πλανήτες μπορεί να έχουν απογυμνωθεί από την ατμόσφαιρά τους εδώ και πολύ καιρό. Οι επερχόμενες παρατηρήσεις θα διερευνήσουν τη βιωσιμότητα των ατμοσφαιρών στους εξωτερικούς κόσμους του συστήματος, δηλαδή σε αποστάσεις μεγαλύτερες από το αστέρι.

Παρόλα αυτά, το σύστημα παραμένει στις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος των επιστημόνων, καθώς όχι μόνο αποτελεί ένα σύνολο πλανητών παρόμοιου μεγέθους με την Γη, αλλά και επειδή αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εντός της θεωρητικής «κατοικήσιμης ζώνης» του άστρου. Αναζητήστε τον όρο TRAPPIST στο ιστολόγιό μας, για να διαβάσετε και άλλες ενδιαφέρουσες έρευνες για το σύστημα αυτό.

ΠΗΓΗ: https://skyandtelescope.org/astronomy-news/60-second-astro-news-no-air-on-venus-twin-young-jupiter-discovery/?fbclid=IwAR1U9TJ40byNBthozn8ATEWJhBaNagGGrfVr9ySXydtukeMWXLpqn6PggNY

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση, για το πώς μπορεί να μοιάζει ο TRAPPIST-1c. Credit: NASA's James Webb Space Telescope. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως ξέρουμε ότι μακρινοί πλανήτες μοιάζουν με την Γη;

Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα "κλειδί" για την κατανόηση του μηχανισμού σχηματισμού των μυστηριωδών «υπερ-Γαιών» και "μίνι-Ποσειδώνων".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: