Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο πλανήτης Αρης, δεν είναι τελικά τόσο "κόκκινος" όσο φανταζόμασταν!

Ο Άρης έχει κερδίσει το παρατσούκλι Κόκκινος Πλανήτης: το κατακόκκινο χρώμα του οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξειδωμένου σιδήρου, όπως η κρούστα που παρατηρούμε άνθρωποι σε παλιό, διαβρωμένο μέταλλο. Αλλά μια νέα εικόνα του Άρη δείχνει τον γείτονα της Γης πολύ πιο ενδιαφέρον από μια σκουριασμένη σφαίρα.

Με φλέβες έντονων χρωμάτων να τον διατρέχουν, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τον Αρη όπως πιθανότατα ήταν κάποτε — παρόμοιος με τη Γη, με ωκεανούς και ποτάμια να διατρέχουν την επιφάνειά του. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία δημιούργησε αυτή τη νέα φωτογραφία χρησιμοποιώντας τη κάμερα υψηλής ανάλυσης (HRSC) του Mars Express, ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη εδώ και δύο δεκαετίες.

Η διαστημική υπηρεσία δημοσίευσε την εικόνα για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της στενής παρακολούθησης του πλανήτη. Συγκεντρώνοντας 90 εικόνες από υψόμετρα από 3.500 έως 10.000 χιλιόμετρα πάνω από τον Άρη, απαθανάτισε τμήματα εδάφους. Στη συνέχεια, η ομάδα συγκέντρωσε τις εικόνες για να δημιουργήσει μια συνολική εικόνα.

Η μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα του Άρη, η οποία μερικές φορές είναι μάλλον αδιαφανής, καθιστά δύσκολο να δούμε τα χρώματα της επιφάνειας του πλανήτη από το διάστημα. «Η σκόνη διασκορπίζει και αντανακλά το φως, προκαλώντας εναλλαγή των χρωμάτων μεταξύ των εικόνων», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία σε πρόσφατη ανάρτησή της. Και όταν τα αταίριαστα κομμάτια ενώνονται, σύμφωνα με την ESA, το αποτέλεσμα είναι συνήθως αποσπασματικό. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χρωματικής διακύμανσης, οι μηχανικοί έκαναν επεξεργασία σε κάθε μεμονωμένη εικόνα, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν κάθε χρώμα ανέπαφο και να αποκαλύψουν μια πιο περίπλοκη και ακριβή άποψη του Άρη από ό,τι ήταν δυνατόν πριν.

Μαζί με το κόκκινο, ο πλανήτης εμφανίζει περιοχές μπλε, γκρι και μαύρου. Οι μεγάλες περιοχές με μπλε τόνους παίρνουν την απόχρωση τους από γκρι-μαύρη άμμο που προέρχεται από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο άνεμος μεταφέρει την άμμο για να σχηματίσει σκοτεινούς, επιβλητικούς αμμόλοφους που έχουν γεμίσει με κρατήρες. Το υλικό που διαβρώνεται από το νερό τείνει στην πραγματικότητα να είναι πιο φωτεινό, λένε οι επιστήμονες. Ο πηλός και τα θειικά άλατα, τα δύο πιο κοινά ορυκτά που φθείρονται από το νερό, δείχνουν σε ποιες περιοχές έρεε το υγρό νερό.

Το μωσαϊκό εικόνων αποτυπώνει επίσης πολλές λεπτομέρειες στο Valles Marineris, το μεγαλύτερο φαράγγι στο ηλιακό σύστημα. Το κολοσσιαίο ρέμα εκτείνεται σε πάνω από 3.500 χιλιόμετρα, 10 φορές μεγαλύτερο από το Grand Canyon. Σε αυτή την περιοχή, ένα λεπτό στρώμα σκούρας άμμου καλύπτει αλμυρά ορυκτά. Οι ερευνητές βρήκαν πολλά σημάδια ότι ο Άρης λούζονταν σε κολπίσκους και λίμνες. Το νερό σκάλισε τις κοίτες του ποταμού και τις βαθιές χαράδρες στο έδαφος που τώρα είναι κενές και γεμάτες σκόνη. Τον πρώτο χρόνο της αποστολής του ρόβερ Curiosity της NASA, έστειλε φωτογραφίες μιας κοίτης ρυακιού, διαβρωμένου και ξηρού, με άφθονα στρογγυλά βότσαλα, παρόμοια με αυτά που σχηματίστηκαν στη Γη από το τρεχούμενο νερό.

Η αναζήτηση για το παρελθόν του νερού στον Άρη, μια παγωμένη σήμερα έρημο, είναι σημαντική προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε υγρός, ζεστός και έμοιαζε περισσότερο με τη Γη. Οι λίμνες και οι ωκεανοί θα μπορούσαν να ήταν ένα βασικό συστατικό για την υποστήριξη της πρωτόγονης ζωής στον Άρη, κάποτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ξεκάθαρα ότι το περιβάλλον του ήταν τελικά κατοικήσιμο.

ΠΗΓΗ: https://mashable.com/article/mars-image-from-space?fbclid=IwAR3k-9aCyH6cLkEHL4GK3O3g6j8-fI9FqMq2MqzfgXOz8lyFMNm9_jGGhEg

ΕΙΚΟΝΑ: Η εικόνα του Αρη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Credit: ESA / DLR / FU Berlin / G. Michael.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το James Webb εντόπισε έναν εκπληκτικά μεγάλο πίδακα υδρατμών που εκτοξεύεται από το φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: