Σελίδες

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

TOI-332b: ένας εξαιρετικά πυκνός πλανήτης στο μέγεθος του Ποσειδώνα ανακαλύφθηκε χάρη στο TESS.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο μεγάλο και πυκνό εξωπλανήτη. Ο νεοανακαλυφθείς εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-332 b, είναι ένας από τους πυκνότερους πλανήτες στο μέγεθος του Ποσειδώνα που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv. Το TESS διεξάγει έρευνα σε περίπου 200.000 από τα φωτεινότερα αστέρια κοντά στον ήλιο με στόχο την αναζήτηση διερχόμενων εξωπλανητών. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπίσει σχεδόν 6.800 υποψήφιους εξωπλανήτες (TESS Objects of Interest, ή TOI), εκ των οποίων οι 379 έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Ares Osborn του Πανεπιστημίου του Warwick, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε τώρα ένα άλλο TOI που παρακολουθείται από το TESS. Εντόπισαν ένα σήμα διέλευσης στην καμπύλη φωτός ενός πορτοκαλί νάνου αστέρα τύπου Κ που ονομάζεται TOI-332 (επίσης γνωστός ως TIC 139285832). Η πλανητική φύση αυτού του σήματος επαληθεύτηκε με επακόλουθες παρατηρήσεις χρησιμοποιώντας επίγειες εγκαταστάσεις.

Ο νέος πλανήτης με το όνομα TOI-332 b έχει ακτίνα περίπου 3,2 γήινες ακτίνες και ασυνήθιστα μεγάλη μάζα, ίση με 57,2 φορές την μάζα της γης, κάτι που του δίνει πολύ υψηλή πυκνότητα—στο επίπεδο των 9,6 g/cm3 (συγκριτικά η μέση πυκνότητα της Γης είναι 5,5 g/cm3). Ο νέος πλανήτης περιφέρεται γύρω από το αστέρι του κάθε 18,65 ώρες, σε απόσταση μόλις 0,016 αστρονομικές μονάδες (AU) από αυτόν ή περίπου 2.400.000 χιλιόμετρα. Η θερμοκρασία ισορροπίας του TOI-332 b υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 1.871οΚ.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι αστρονόμοι ταξινόμησαν τον TOI-332 b ως εξωπλανήτη εξαιρετικά βραχείας περιόδου (USP) σε μέγεθος Ποσειδώνα. Πρόσθεσαν ότι αντιπροσωπεύει τη λεγόμενη «έρημο του Ποσειδώνα» — μια περιοχή παραμέτρων περιόδου - ακτίνας και μάζας όπου έχουν εντοπισθεί εξαιρετικά λίγοι πλανήτες μέχρι στιγμής. Αυτή η έρημος περιλαμβάνει πλανήτες μεταξύ 2 και 9 γήινων ακτινών, με μάζες που κυμαίνονται από 10 έως και 250 γήινες μάζες και περιόδους τροχιάς μικρότερες από πέντε ημέρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εσωτερική δομή του TOI-332 b πιθανότατα κυριαρχείται από βαριά βραχώδη υλικά, δυνητικά παρόμοια με εκείνη των «γήινων» πλανητών. Βρήκαν ότι πιθανότατα διαθέτει ένα αμελητέο περίβλημα υδρογόνου-ηλίου, μια υποτυπώδη ατμόσφαιρα που αποτελεί πρόκληση για τις θεωρίες πλανητικών σχηματισμών. Οι πλανήτες αυτού του μεγέθους είναι συνήθως αεριώδεις ή έχουν μια παχιά, πυκνή ατμόσφαιρα γύρω από έναν σχετικά μικρό πυρήνα.

Το μητρικό αστέρι TOI-332, έχει φασματικό τύπο K0V και υπολογίζεται ότι είναι πέντε δισεκατομμυρίων ετών. Το αστέρι, που βρίσκεται περίπου 726,5 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι περίπου 12% μικρότερο σε μέγεθος και μάζα από τον ήλιο. Η επιφανειακή θερμοκρασία του μετρήθηκε σε 5.251οΚ.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2023-08-dense-neptune-sized-exoplanet-tess.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός μεγάλου πλανήτη γύρω από έναν πορτοκαλί ήλιο! Credits: ESO/M. Kornmesser. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα "κλειδί" για την κατανόηση του μηχανισμού σχηματισμού των μυστηριωδών «υπερ-Γαιών» και "μίνι-Ποσειδώνων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: