Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ανακαλύφθηκε θραύσμα πρωτοπλανήτη, παλαιότερου από την Γη!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κομμάτι αρχαίου πρωτοπλανήτη στην Αφρική ο οποίος είναι παλαιότερος από την ίδια τη Γη! Ο μετεωρίτης ανακαλύφθηκε στην Αλγερία πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ο διαστημικός βράχος είναι ένα αξιοσημείωτο εύρημα που μπορεί να προσφέρει ασυνήθιστα στοιχεία για τα πρώτα χρόνια του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα.

Ο βράχος ανακαλύφθηκε στην αμμώδη θάλασσα Erg Check και αναγνωρίστηκε αμέσως ως αξιοσημείωτος επειδή, σε αντίθεση με άλλους μετεωρίτες, προφανώς είχε δημιουργηθεί από ηφαιστειακή δραστηριότητα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ήταν μέρος του φλοιού ενός αρχαίου πλανήτη.

Ωστόσο, μια εξέταση της ραδιενεργής διάσπασης των ισοτόπων του δείγματος αποκάλυψε, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ότι δημιουργήθηκε περίπου 4,566 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Δεδομένου ότι είναι λίγο μεγαλύτερος από την ηλικία της Γης, προφανώς ήταν στο παρελθόν μέρος ενός άλλου, πιθανώς εξαφανισμένου πλέον πλανήτη!

Από ποιον πρωτοπλανήτη μπορεί να προέρχεται ο αστεροειδής δεν είναι δυνατόν πια να διαπιστωθεί. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν στην έκθεσή τους ότι καθώς είναι ο αρχαιότερος μαγματικός βράχος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελλοντικών εξετάσεων. Και αυτό που πιστεύουν οι ερευνητές που εξετάζουν το παλιό θραύσμα είναι ότι θα μπορούσε να παρέχει νέες πληροφορίες για το παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος.

ΠΗΓΗ: https://news.sciandnature.com/2023/04/scientists-discover-chunk-of-ancient.html?fbclid=IwAR0ZXVHP47SOXVtqryhmlHld9SFPwXi98aTE1MMvnpDVR7uHuEuOULypxDM

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός νέο σχηματιζόμενου πλανήτη. Credit: ARTWORK: NASA, ESA, Joseph Olmsted (STScI). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πλανήτης Αρης, δεν είναι τελικά τόσο "κόκκινος" όσο φανταζόμασταν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: