Χρησιμοποιώντας το European Southern Observatory's Very Large Telescope (ESO's VLT), οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από το αστέρι του Barnard, το πλησιέστερο μεμονωμένο άστρο στον ήλιο μας. Σε αυτόν τον εξωπλανήτη, ο οποίος έχει τουλάχιστον τη μισή μάζα της Αφροδίτης, ο χρόνος διαρκεί λίγο περισσότερο από τρεις γήινες ημέρες. Οι παρατηρήσεις της ομάδας υπαινίσσονται επίσης την ύπαρξη τριών ακόμη υποψηφίων εξωπλανητών, σε διάφορες τροχιές γύρω από το ίδιο αστέρι.
Το αστέρι του Barnard βρίσκεται μόλις έξι έτη φωτός μακριά και είναι το δεύτερο πλησιέστερο αστρικό σύστημα - μετά την ομάδα των τριών αστέρων του Άλφα Κενταύρου - και το πλησιέστερο μεμονωμένο αστέρι σε εμάς. Λόγω της εγγύτητάς του, είναι πρωταρχικός στόχος στην αναζήτηση εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Παρά μία προηγούμενη πολλά υποσχόμενη ανίχνευση το 2018, κανένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από το αστέρι του Μπάρναρντ δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα. Η ανακάλυψη αυτού του νέου εξωπλανήτη - που ανακοινώθηκε σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics - είναι το αποτέλεσμα παρατηρήσεων που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια με το VLT της ESO, που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Paranal στη Χιλή.
«Ακόμα κι αν χρειαζόταν πολύς χρόνος, ήμασταν πάντα σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι», λέει ο Jonay González Hernández, ερευνητής στο Instituto de Astrofísica de Canarias στην Ισπανία και κύριος συγγραφέας της εργασίας. Η ομάδα έψαχνε για σήματα από πιθανούς εξωπλανήτες εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του Barnard - της περιοχής όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια ενός πλανήτη.
Ερυθροί νάνοι όπως το αστέρι του Barnard στοχοποιούνται συχνά από αστρονόμους, καθώς οι βραχώδεις πλανήτες μικρής μάζας είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν εκεί παρά γύρω από μεγαλύτερα αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο. Ο Barnard b, όπως ονομάζεται ο πρόσφατα ανακαλυφθείς εξωπλανήτης, είναι είκοσι φορές πιο κοντά στο αστέρι του Barnard από ότι ο Ερμής στον ήλιο. Περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε 3,15 γήινες ημέρες και έχει θερμοκρασία επιφάνειας γύρω στους 125°C. «Ο Barnard b είναι ένας από τους γνωστότερους εξωπλανήτες με τη χαμηλότερη μάζα και ένας από τους λίγους γνωστούς με μάζα μικρότερη από αυτή της Γης. Αλλά ο πλανήτης είναι πολύ κοντά στο άστρο του, πιο κοντά από την κατοικήσιμη ζώνη», εξηγεί ο González Hernández. «Ακόμη κι αν το αστέρι είναι περίπου 2500°C πιο ψυχρό από τον ήλιο μας, είναι και πάλι πολύ ζεστά στον πλανήτη για να διατηρήσει το νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του».
Εκτός από τον επιβεβαιωμένο πλανήτη, η διεθνής ομάδα βρήκε επίσης υπαινιγμούς για τρεις ακόμη υποψηφίους εξωπλανήτες που περιφέρονται γύρω από το ίδιο αστέρι. Αυτοί οι υποψήφιοι, ωστόσο, θα χρειαστούν πρόσθετες παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθούν. «Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να παρατηρούμε αυτό το αστέρι για να επιβεβαιώσουμε τα άλλα υποψήφια σήματα», λέει ο Alejandro Suárez Mascareño, ερευνητής επίσης στο Instituto de Astrofísica de Canarias και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά η ανακάλυψη αυτού του πλανήτη, μαζί με άλλες προηγούμενες ανακαλύψεις όπως το Proxima b και d, δείχνει ότι η κοσμική αυλή μας είναι γεμάτη πλανήτες χαμηλής μάζας».
Το εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο (ELT) της ESO, που βρίσκεται υπό κατασκευή, πρόκειται να μεταμορφώσει το πεδίο της έρευνας για εξωπλανήτες. Θα επιτρέψει στους ερευνητές να ανιχνεύσουν περισσότερους από αυτούς τους μικρούς, βραχώδεις πλανήτες στην εύκρατη ζώνη γύρω από κοντινά αστέρια, πέρα από την εμβέλεια των σημερινών τηλεσκοπίων, και θα τους επιτρέψει να μελετήσουν τη σύνθεση της ατμόσφαιράς τους.
ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός βραχώδους πλανήτη στο σύστημα του αστεριού Barnard (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Gliese 12b: Ηανακάλυψη ενός νέου πλανήτη που μοιάζει με τη Γη θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρωφως στο τι κάνει έναν πλανήτη κατοικήσιμο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου