Σελίδες

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΡΩΝ!!!

Την δεύτερη γνωστή περίπτωση πλανήτη που ανήκει σε ένα τετραπλό σύστημα αστέρων ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Ο συγκεκριμένος πλανήτης ήταν ήδη γνωστός, αλλά πιστευόταν ότι ανήκε σε ένα τριπλό και όχι τετραπλό σύστημα. Η ανακάλυψη αυτή, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς τα πολλαπλά συστήματα αστέρων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την τύχη των πλανητών τους.

Η ανάπτυξη ενός πλανήτη σε ένα σύστημα με περισσότερα από ένα μητρικό άστρο έχει τις προκλήσεις της. Αν και οι πλανήτες στο ηλιακό σύστημά μας περιστρέφονται γύρω από μόνο ένα αστέρι - τον ήλιο μας - άλλοι πιο μακρινοί πλανήτες, που ονομάζεται εξωπλανήτες, μπορούν να ανήκουν σε οικογένειες με δύο ή περισσότερα αστέρια. Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις πολύπλοκες επιδράσεις των πολλαπλών άστρων στους πλανήτες και έχουν καταλήξει με δύο νέες μελέτες περιπτώσεων: ένας πλανήτης βρέθηκε να έχει τρεις ήλιους, και ένας άλλος τέσσερις.
Το πρωτόγνωρο πλανητικό σύστημα τεσσάρων αστέρων, που ονομάζεται 30 Ari, βρίσκεται 136 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Κριού. Ο πλανήτης είναι αεριώδεις και τεράστιος. Η μάζα του είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Δία (του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας συστήματος) ή περίπου 3.000 φορές μεγαλύτερη από την μάζα της Γης και περιφέρεται γύρω από ένα από τα άστρα του τετραπλού συστήματος κάθε 335 ημέρες. Το άστρο αυτό, έχει ένα συνοδό αστέρι, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην τροχιά του πλανήτη. Αυτό το ζευγάρι, με τη σειρά του, βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης απόστασης γύρω από ένα άλλο ζεύγος άστρων περίπου 1.670 αστρονομικές μονάδες μακριά (μια αστρονομική μονάδα είναι η απόσταση μεταξύ της Γης και του ήλιου). Σε αστρονομικά όμως μεγέθη, η απόσταση αυτή θεωρείται ασήμαντη, καθώς διανύεται από το φως σε 10 μόλις ημέρες. Συγκριτικά, το φως από το κοντινότερο άστρο, τον ήλιο μας, χρειάζεται μόλις 8 λεπτά για να φθάσει στη Γη, ενώ από το αμέσως επόμενο (το α Κενταύρου) 4 χρόνια και 4 μήνες. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο αυτός ο πλανήτης, ή τυχόν φεγγάρια που ενδεχομένως έχει, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη ζωή.
Αν ήταν δυνατό να δει κάποιος τον ουρανό από αυτόν τον κόσμο, θα έβλεπε έναν μικρό ήλιο και δύο πολύ φωτεινά αστέρια που θα ήταν ορατά στο φως της ημέρας. Ένα από αυτά τα αστέρια, μέσα από ένα αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο, θα διαπιστωνόταν ότι είναι ένα δυαδικό σύστημα ή δύο αστέρια σε τροχιά μεταξύ τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι έως σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί 5.007 πλανήτες έξω από το πλανητικό μας σύστημα.
 
ΠΗΓΗ: NASA, 5 Μαρτίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: