Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Η εποχή των drones.


Μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου PREDATOR.

Σε αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο, η λέξη "drone" συνοδεύεται μερικές φορές από δυσοίωνες έννοιες. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν συχνά τα αεροσκάφη αυτά, ως ψυχρούς μηχανισμούς που σαρώνουν σιωπηλά τον ουρανό, αναζητώντας ανυποψίαστους ανθρώπινους στόχους. Το ευρύ κοινό τα βλέπει ως αεροσκάφη επιτήρησης, ως ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι κάποιος, κάπου, παρακολουθεί κάθε τι που κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα μηχανήματα αυτά είναι πράγματι ισχυρά όπλα και εργαλεία κατασκοπείας, αλλά όπως και πολλές άλλες ανθρώπινες επινοήσεις, έχουν και άλλες πλευρές.

Αν και το "drone" είναι ο πιο συνηθισμένος και πλέον καθιερωμένος όρος, αυτές οι ιπτάμενες μηχανές ονομάζονται επίσης UAVs (unmanned aerial vehicles -  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα). Παρόλο που οι κυβερνητικές και οι στρατιωτικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο ήταν οι πρώτες που μελετούσαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις ικανότητές τους σε πολεμικές συγκρούσεις, αυτές οι συσκευές βρίσκονται πλέον σε χέρια παιδιών, εφήβων, χομπίστων, φωτογράφων, γραφιστών, αγροτών και σχεδόν σε όσους μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.
Στρατιωτικά αεροσκάφη μπορούν να χωρέσουν σε ένα σακίδιο ή μπορεί να είναι σχεδόν τόσο μεγάλα όσο ένα πλήρες αεροπλάνο και φορτωμένα με θανατηφόρο εξοπλισμό. Αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να έχουν άνοιγμα πτερύγων πάνω από 30 μέτρα. Αν και τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη συχνά θεωρούνται ως ατελείς και ακριβές για ευρεία χρήση πολεμικές μηχανές, μπορούν να είναι ανατριχιαστικά θανατηφόρες. Εκτιμάται, ότι μόνο στο Πακιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διενέργησαν περισσότερες από 400 επιθέσεις στα πλαίσια «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με χρήση UAVs , τα οποία σκότωσαν περίπου 4.000 άτομα εκ των οποίων ίσως 1.000 ήταν άμαχοι και 200 παιδιά.
Τα ψυχαγωγικά και εμπορικά αεροσκάφη προσφέρουν μια πιο ευχάριστη νότα στην αυτοματοποιημένη πτήση. Μπορούν να χωράνε στην παλάμη σας και να σας κοστίζουν λιγότερο από 100 €. Τα πιο προηγμένα μοντέλα μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και να εμφανίζονται στα τοπικά ραντάρ, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε προβλήματα με τις Αρχές.
Πυροσβεστικές υπηρεσίες, αστυνομικές μονάδες και ανταποκριτές χρησιμοποιούν τα drones σε κάποιο βαθμό, αξιολογώντας καταστάσεις, ερευνώντας για αγνοούμενους και βοηθώντας ανθρώπους. Τα drones χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο κατασκευών, την χαρτογράφηση, την προστασία της άγριας πανίδας, την επιθεώρηση αγωγών και οδών και πολλά άλλα.
Τα drones είναι επίσης, απλά διασκεδαστικά. Εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ξεριζώσουμε τον πόθο μας να πετάξουμε, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια μικρή υποχώρηση πετώντας μέσω των φτερωτών φίλων μας, φορτώνοντάς τους κάμερες για εκπληκτικές εικόνες ή απλά αφήνοντάς τους να περιδιαβαίνουν τους ουρανούς για τη χαρά της πτήσης.

Η ιστορία του  Drone.
Δεν υπήρξε καμιά στιγμή στην ιστορία, που γεννήθηκε το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αυτό είναι βέβαια απλά πρόβλημα σημασιολογίας, όταν προσπαθούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποια ιστορική συσκευή χαρακτηρίζεται ως drone. Ήταν ένα από τα μπαλκόνια με φορτία εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1800; Ήταν οι ρουκέτες V-1 που οι Γερμανοί ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, στρατιωτικές μονάδες χρησιμοποίησαν αεροσκάφη, συχνά ραδιοελεγχόμενων, απλά για στόχους. Αναπτύχθηκαν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με πυρομαχικά. Αυτά δεν ήταν πραγματικά drones. Ήταν πύραυλοι ή τηλεκατευθυνόμενα βλήματα, που μερικές φορές ονομάζονταν ιπτάμενες τορπίλες και δεν προορίζονταν να επιστρέψουν στη βάση τους, αλλά να καταστραφούν μαζί με το φορτίο τους.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Η.Π.Α. άρχισαν την έρευνα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελπίζοντας να τα χρησιμοποιήσουν ως υποκατάστατα για τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα. Καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ συνέπεσε, αυτά τα αεροσκάφη πέταξαν σε χιλιάδες αποστολές αναγνώρισης υψηλού κινδύνου και πολλά καταστράφηκαν από τα πυρά του εχθρού, αλλά με τη διαδικασία αυτή σώθηκαν ζωές πιλότων που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.
Την ίδια περίπου εποχή, οι μηχανικοί άρχισαν να εξοπλίζουν τα drones με δυνατότητες επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο. Με τις ενσωματωμένες κάμερες και το απεριόριστο «θάρρος» τους, τα αεροσκάφη μπορούσαν να προσεγγίζουν τις εχθρικές γραμμές και να καταγράφουν τις κινήσεις των στρατευμάτων χωρίς να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Το 2002, η CIA χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα επιθετικό drone με την ονομασία θηρευτής (Predator) για να σκοτώσει έναν εχθρικό μαχητή στο Αφγανιστάν. Το Predator (πιο συγκεκριμένα, το Predator MQ-1), ήταν ένα από τα πρώτα στρατιωτικά drone που χρησιμοποιήθηκε σε εκτεταμένες ενέργειες. Παρουσιάστηκε το 1995 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο - αλλά χρησιμοποιείται κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μπορεί να πετάξει για περισσότερο από 800 χιλιόμετρα για να εντοπίσει είτε μεμονωμένους στόχους είτε σειρά στόχων τον ένα μετά τον άλλον. Αυτά τα drones αφού εντοπίσουν τους στόχους τους, μπορούν να πυροδοτήσουν εξελιγμένους πυραύλους, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά οδηγώντας τους με ακρίβεια σ’ αυτούς.
Το Predator ήταν ένα από τα πιο γνωστά στρατιωτικά drones, αλλά τώρα είναι μόνο ένα από τα πολλά που έχουν αναπτυχθεί. Οι πρώτες επιθέσεις στο Αφγανιστάν ήταν, όπως λένε, μόνο η αρχή.

Επόμενο: Drones. Μη επανδρωμένη αεροπορική δύναμη.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: https://www.flickr.com/photos/huffstutterrobertl/ (Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0))



Δεν υπάρχουν σχόλια: