Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Drones: Δυστοπία ή όνειρο;


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αντικείμενο δυστοπικών εφιαλτών. Χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση στο σπίτι και στο δρόμο, εγείροντας ζητήματα ιδιωτικότητας. Μπορούν να μεταφέρουν όπλα και μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους από χιλιάδες μίλια μακριά, ενώ ο χειριστής πίνει τον καφέ του σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο.
Ωστόσο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. Οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τα χωράφια και τα ζώα. Οι μηχανικοί μπορούν να δουν πολύ πιο εύκολα τα έργα τους από κάθε γωνία. Τα Drones μπορούν να προσφέρουν νέες προοπτικές στην αγορά ακινήτων, να μεταφέρουν φορτία και να κάνουν delivery.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η τεχνολογία των drones θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία κατά δισεκατομμύρια δολάρια καθώς επεκτείνεται στους τομείς της μηχανικής, της πληροφορικής, των εμπορικών συναλλαγών, της βιντεοσκόπησης, της δασοκομίας και, φυσικά, του στρατού. Όλοι αυτοί οι κλάδοι θα απαιτήσουν εμπειρογνώμονες για την κατασκευή και την πτήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, προσφέρει προγράμματα ειδίκευσης για την τεχνολογία των drones  εν αναμονή της έκρηξης της ζήτησής τους σε κάθε τομέα. Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται σε προσομοιωτές συγκεντρώνοντας ώρες πτήσης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να πετάξουν πραγματικά αεροσκάφη στο πλαίσιο των μαθημάτων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή πριν τα αεροσκάφη μπορέσουν πραγματικά να πετάξουν, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα νομικά και κανονιστικά εμπόδια. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τεκμηριώσει δεκάδες ατυχήματα που προκλήθηκαν από ανθρώπους που παραβίασαν τους κανονισμούς. Αυτά τα είδη προβλημάτων περιπλέκουν την δυνατότητα να επεκταθεί η εμπορική χρήση των drones σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Ειδικά για την Ελλάδα, για drones κάτω των 25 κιλών και αποκλειστικά για ψυχαγωγική χρήση επιτρέπεται η πτήση μέσα σε έναν οριζόντιο νοητό κύκλο με ακτίνα 50 μέτρα από τον χειριστή και σε ύψος έως 120 μέτρα από το έδαφος ή την θάλασσα. Δεν επιτρέπεται η πτήση drones σε απόσταση κάτω των 8 km από αεροδρόμιο, κοντά σε ελικοδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φυλακές, νοσοκομεία και σχολεία. Επίσης δεν επιτρέπεται κοντά σε «ζωτικές υποδομές» (π.χ. αποθήκες καυσίμων, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας), σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η πτήση drones (πάντα για ψυχαγωγική χρήση) μισή ώρα μετά τη δύση, μέχρι μισή ώρα πριν την ανατολή του ήλιου.
Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να παρακολουθήσει κάθε νομοθέτημα. Τα drones για ψυχαγωγική χρήση γίνονται φθηνότερα και πιο αποδοτικά και όλο και περισσότερα επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη αντικαθίστανται από τεράστια, ισχυρά και θανατηφόρα drones που μπορούν να κυριαρχήσουν στον ουρανό πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε παραδοσιακό αεροσκάφος.
Η εποχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει έρθει ήδη. Τα drones, για καλό ή κακό, θα είναι ένα μέρος του πολιτισμού μας για πολλά χρόνια.

Προηγούμενο: Drones για όλους...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: https://www.flickr.com/photos/gabrielgm/  (Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0))



Δεν υπάρχουν σχόλια: